Proton Exora Bold: Koleksi Masalah-masalah yang Berpotensi Muncul

|
Salam Tuan-tuan semua, Alhamdulillah Exora Bold aku telah pun selamat diservis untuk kali kedua ..ini bermakna meter perbatuan dah menjangkau 6000 km. Post kali ni aku nak bincang sikit pasal masalah-masalah yang mungkin akan muncul pada pengguna Exora lantaran ramai pemilik Exora mengadu akan masalah yang sama.

1. Lampu ABS (Anti-Lock Braking System) menyala.
 Ramai yang mengalami masalah ini seawal 10000km usia kenderaan. Masalah mungkin disebabkan sensor ABS dimana-mana pacuan Exora kotor atau rosak. Penyelesaian..sila ke Sevice Center terdekat.

simbol amaran ABS mulfuncion


2. Lampu CVT menyala
CVT adalah tranmisi terbaharu digunakan oleh Proton pada model-model seperti Saga FLX, Exora Bold dan Preve. Lampu amaran CVT menyala mungkin disebabkan oleh minyak/bendalir transmisi sudah kehilangan kelikatannya atau over heating.. kemungkinan yang lain adalah sensor dalam mekanisme CVT rosak.

contoh simbol amaran CVT 


3. Brek Berbunyi nyaring
Ramai jugak mengadu yang rotor brek mudah bercalar dan menyebabkan bunyi apabila kita membrek kenderaan. Namun begitu apabila Exora menjangkau umur 12-14 bulan Brake Pad perlu ditukar baharu. Jika tidak ditukar bunyi nyaring ketika memberek akan bertambah kuat kerana pin/klip keselamatan pada pad tersebut telah pun menyentuh rotor.

Brake pad yang sudah haus (Pic: from member of lowyat exora forum)


4. Plastik Mudah patah
Sebenarnya hal ini adalah subjektif.. sekiranya tiada tekanan yang kuat atau pengendalian yang salah seperti memulas ke arah yang salah memang menyebabkan mana-mana bahagian plastik patah atau retak..

Tuil patah.. (pic: member of lowyat exora forum)
Retak (pic by Ahmad Rizaudin of EOCM FB)
5. Inlet Radiator ke Hos patah
Hmm, yang ni agak kritikal. sepatutnya plastik yang digunakan mesti jenis plastik thermoset yang berkualiti.. tapi nampaknya radiator buatan APM ni mudah rosak.. kalau ini terjadi..satu set radiator perlu ditukar..
Kes 3 (pic: Mr. Zaki Nawi EOCM FB)
(pic by: Mr. Zaki Nawi EOCM FB)

kes 1 (credit to mr Mohamad Roslee EOCM FB)
kes 2 (credit to Mr. Fendie EOCM FB)



UPDATE (10/09/2014)
lantaran isu radiator untuk engin CFE ini terlampau banyak yang patah, nampaknya pihak proton telah pun mengambil langkah menambah baik rekabentuk inlet tersebut dengan menukarkannya dengan jenis logam yang pastinya akan tahan patah.... namun begitu, hanya Exora Bold yang baru sahaja akan dilengkapi radiator baru... tetapi malangnya Proton tidak membuat sebarang Recalling untuk memperbaiki Exora2 yang sedang dijalan raya.. suatu yang menyedihkan untuk pengguna Exora macam aku.. (berikut adalah gambar dari group FB EOCM):










6. Lower arm bushing substandard/ retak


Bushing adalah getah yang digunakan untuk sebagai "vibrator isolator" dalam mekanisme mekanikal.. oleh itu fungsinya ialah menyerap dan menghalang getaran.. apabila Rubber bushing ini koyak atau retak... maka getaran tidak dapat diserap sepenuhnya dan menyebabkan bahagian yang sepatutnya terlindung dari getaran akan bergetar dan rosak.. contohnya bila lower arm rubber bushing ini rosak.. getaran akan sampai ke steering  rack dan korang akan dapat merasa gegaran pada stereng korang dan pemanduan akan melengguhkan tangan...

UPDATE (16/04/14)

7. Rear Axle problem

Exora mengunakan Torsion Beam Axle bagi sistem gantungan belakang. Setup nie kelebihan dia adalah tak perlu buat alignment/penjajaran tayar sebab dia dah tetap macam iswara dan Saga MKII jugak. Kalau Gen 2 dan Preve... depan belakang independent suspension ..kalau buat alignment..agak terkoyak poket..Pun begitu Torsion Beam ni boleh rosak ... dan kesannya tayar belakang Exora korang akan botak sebelah dalam atau istilah kedai "makan dalam". Kalau ini berlaku memang sah rear axle tue dah bermasalah dan perlu ditukar... kalau under warranty FOC.. kalau dah habis warranty..kosnya menjangkau RM1000...huhuhu

Tayar belakang makan dalam (pic: Mr. Abdul Razak SEC FB)

Update (9/11/2014)

8. Masalah bau petrol yang kuat setiap kali mengisi petrol. 

Masalah ini memang berleluasa dikalangan Exora Bold dan Exora Cps jugak. Setiap kali selepas mengisi petrol.. jangan buka aircond ... sila buka semua tingkap dan biarkan udara luar masuk selama 2-3 minit sebelum on aircond semula... masalah ini agak melecehkan kerana menganggu keselesaan penumpang/famili dalam Exora...

Update entry (15/04/2015): http://cyberlipas.blogspot.com/2015/04/proton-exora-bold-diy-sealing-gap-pada.html

9. Cermin depan/windscreen boleh retak dengan sendiri.

Ramai jugak pemilik-pemilik Exora mengadu cermin depan pecah dengan sendiri... exora yang terlibat masih muda umurnya.. salah satu sebab cermin boleh retak dengan sendiri adalah kesalahan fitting masa pemasangan windscreen tersebut. Cermin ini boleh mengembang apabila terkena haba.. jika ruang lega antara cermin dan frame kereta adalah kurang pada kadar yang patut... cermin akan retak kerana tekanan dalaman yang terhasil apabila cermin yang mengembang akan menekan frame kereta..

10. Stereng off centre dan berat ke kiri apabila dalam pemanduan.

Masalah stereng off centre memang biasa bagi kereta proton, kereta Gen-2 milik kami yang sudah berusia 8 tahun itu pun masih off centred sejak dari keluar kedai... Namun, pemanduannya sangat bagus dan sharp. berbeza dengan Exora.. sistem stereng exora seolah-olah ada masalah... bila dipandu anda pasti terasa seperti ditarik-tarik ke kiri ...semakin laju semakin ketara.. menyebabkan pemanduan pada kelajuan tinggi amat berbahaya dan terasa seolah-olah terapung-apung...

342 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 342   Newer›   Newest»
mr zack said...

Tuan punya kereta dan blog ni apa yang dah rosak??

Khairul Faizal said...

stakat ni xde lagi yg rosak...

Blog Rasmi YM Syed Abi Ghufran Al-Idrus said...

Kawe dah nk masuk 2 tahun. Setakat ni alhamdulillah la lg..

Nafis Salim said...

satu lagi mudah patah, tangkai check minyak hitam.

tony said...

dah 2 tahun..saya Guna..Alhamdulillah..baik je.. tapi yg pakai ni ase nye.. x taw guna kereta..kot??

Azie Yus said...

Huhu...sedihnya hati...kereta Exora Bold saya...baru pakai 6bulan...dah 2X lampu cvt menyala di highway...xsmpai 1minit...kereta trus breakdown...no pick up langsung..terus terberhenti serta merta...dan 2x itu jugalah saya nyaris2 di langgar oleh lori besar...lori tu sempat break angin...mjur saya selamat...dan skrg..kereta dah 4hari kat pusat service...staff proton kata...xde ape2 masalah yg dpt dikesan...semua ok?so....

Azie Yus said...
This comment has been removed by the author.
Khairul Faizal said...

Harap Azie Yus bersabar...

Azie Yus said...

Tq Khairul Faizal...tapi hari ni kene lagi skali...same problem...ape yg saya perlu buat yer..dah 3X ni jdi...no pick up langsung kat highway tadi..

saa370p said...

Salam..saya punya exora (2013) cfe ni ada masalah berbuyi kiut-kiut bila membelok serta naik bukit dan turut bukit..apa masalahnya ye...adakah ini masih dalam waranty..terima kasih

Khairul Faizal said...

Azie yus.... sy rase bendalir CVT kene tukar baru... kadang2 walaupun baru ... fluid tue dah hilang kelikatan..

Jai Mas said...

Jdi Jual jela Bli kete lain bro..coz mbahayakan anda and family..

bincang2u said...

Kereta sy dan ada masalah cermin depan retak, break pad, tayar, stereng gegar, lampu abs, lampu dlm kereta.

Mohd said...

salam semua...
sekadar berkonsi pengalaman guna bold ni...
umur keta 2++, milage 25k
benda dah tukar
1) headlamp sepasang-masuk air
2) tail lamp sepasang - led malap
3) disk brake depan sepasang - calar teruk
4) OCV
5) reflash ecu ntah byk kali ..enjin mati
6) sensor abs kiri n kanan

masalah baru plak...
stereng gegar bila brek...dah cek kat SC, disk kena skim ...aiks baru tukar dah jahanam...
aduih....dugaannnn

Lena Samat said...

Saya da pkai exora bold ni dah 2 tahun 7 bulan.semlm hose radiator tu patah.gmbo temperature tu blinking n dikuti bunyi warning signal xberhenti.kene kat parit simpan batu pahat.nasib baik dekat gn workshop.pomen tu buh gam nak mmbolehkan kereta tu bole travel utk smpi ke kota tggi.Alhamdulillah selamat smpi.esok baru nak g proton servise centre.

LAN BOLD STORM said...

Saya guna exora bold dah hampir 3 tahun, setakat ni ada 2 masalah yang melibatkan lampu amaran menyala. Yang pertama lampu ABS menyala, kata org klu mana2 lampu amaran menyala, matikan enjin dulu kemudian dalam beberapa minit hidupkan semula. Sy cuba buat mcm tu tapi masih menyala lampu tersebut. Saya ambil keputusan bawa kereta secara perlahan2 ke Pusat Servis, bila check sensor ABS rosak. Tukar lebih RM200 melayang. Yang kedua ni masalah ni masih tertanya sb ia nyala sekali jer (sekejap) iaitu lampu amaran CVT. Bila menyala sy ambil langkah yg sama iaitu sy matikan enjin selepas beberapa minit sy hidupkan enjin semula. Lampu amaran tersebut tidak menyala lagi & sy test drive lagi dlm lingkungan 40km...Alhamdulillah tak menyala lagi lampu tersebut. Sy tak pasti apa masalah menyebabkan lampu tersebut menyala...boleh tak sesiapa jer bagi pendapat tentang masalah ni?

Zorro said...

Cermin retak sendiri,, masukkan skali la bro

azlan abdullah said...
This comment has been removed by the author.
Muimui Ty said...

Kereta saya lampu cvt selalu menyala..kalau masa jalan tekan brek lampu akan padam.bile tekan minyak balik akan menyala.apa patut saya buat?berapa kos nya?lagi 1 power window depan belah pemandu dah rosak.

cfe malang said...

Kereta saya mempunyai masalah brek pedal,
Kadang2 semasa tekan brek pedal, pedal keras@mati. Rasa sprti pedal brek ditekan semasa enjin belum dihidupkan. Kena tekan lebih kuat utk berhenti kereta.
Ada sesiapa menghadapi masalah yg sama?
SA di Hq suruh tekan brek pedal banyak kali.
Ada ke patut??!

InsanMarhaen said...

kbykn masalah tu sy pun alami. last skali hgga kini pd 13/11/14 inlet radiator patah. kpd smua pimilik exora cfe mesti tukar besi sblum pth dtgh prjlnn. dah serik pkai proton

WaMi Bakrey said...

saya pakai exora cps 2009, masa naik bukit x power kena tukar gear 3(auto) tapi bau hangit macam terbakar, apa sebabnya, boleh bantu. Tk

AmiraNadia said...

baru jadi inlet radiator patah..sebelum ni turbo problem klu tukar mkn 7K .. ni dah tukar radiator ekzos blakang plak nyallaaaa aduhai ... 2tahun 8 buln pki ... mmg lps 2 thn mcm2 jadi ke ??? pedal brek tu mmg ade certain time jadi keras .. boleh terlajak langgar ke depan sbb mcm brek x mkn ..

fendi tayib said...

Inlet radiator aku bru pth lpas 2 pakai..cermin dpn dah retak..sensor abs dah menyala...tayar blakang mkn dalam...semua keslahan pmd ke..

Ahmad Johari Dawod said...

Salam...saya dah pakai exora bold 1 thn 1 bln. Awal pakai saya dah diuji dgn bunyi Kok kek pada lower arm. Saya bawa pegi Centre...depa buka cuci & bubuh gris...alhamdulillah senyap.. Bau petrol..saya pun kena..depa tampal sealer pada bahagian dlm ruang isi minyak..alhamdulillah dah x bau..stereng gegar..saya bawa pegi Centre..depa tukarkan mounting engine & gearbox..settle. Alhamdulillah semuanya free. Cuma kena rajin bawa je pegi Centre bila ada problem. Jgn bawa pegi bengkel biasa...takut depa tukar yg bukan2..problem kita x settle..

Ahmad Johari Dawod said...

Inlet turbo saya pun dah tukar 2 minggu lps..alhamdulillah. Xdan patah dah dpt tukar besi...so far ok...alhamdulillah.

belantara rokes said...

Masaalah...

faroki said...

sabarrr deh..

shahir burger said...

Assalamualaikum....hari ni 9/1/2015 jam 1245 bar perasan cermin sisi kanan belakang retak seribu... sbb tidak dapat dikanal pasti , kereta park dah 5 hari x jalan, Alhamdulillah ada ambik cover insuran, agen insuran suruh buat laporan polis dan siapkan dokumen... klu x terbang duit nak baiki... dah dekat nak buka sekolah ni...

Khairul Faizal said...

Masalah bau hangit mmg biasa kalau Exora Bold dikendera dengan laju... oleh itu sy senderi jarang bawak melebihi 120kmj ... kalau memotong kereta depan dgn cepat mmg bau hangit akan kuar... sy pun x pasti bau hangit tue dr mana.. mungkin turbo unit kot? Pasal inlet hose ke turbo..alhamdulillah..baru jugak dpt sy tukar ke inlet tembaga di SC pada 7/1/15 baru2 ni...

InsanMarhaen said...

SEMUA masalah tu sy dh alami kcuali kes cermin retak. bulan 2 nnti cukup 3 tahun. stereng gegar, brek kras xmkn.. msh blum diprbaiki

Azril Mohamed Zaki said...

Lepas hntar service 1k km bunyi krok krek krok krek sebelah depan kiri. Hantar balik ke service centre dan di beritahu mounting gearbox cvt rosak. Tapi sebelum hantar servis takde pun bunyi2 ni. Ada sesapa yg penah kena mcm ni tak?

Azril Mohamed Zaki said...

Lepas hntar service 1k km bunyi krok krek krok krek sebelah depan kiri. Hantar balik ke service centre dan di beritahu mounting gearbox cvt rosak. Tapi sebelum hantar servis takde pun bunyi2 ni. Ada sesapa yg penah kena mcm ni tak?

Azril Mohamed Zaki said...
This comment has been removed by the author.
Azril Mohamed Zaki said...

Lepas hntar service 1k km bunyi krok krek krok krek sebelah depan kiri. Hantar balik ke service centre dan di beritahu mounting gearbox cvt rosak. Tapi sebelum hantar servis takde pun bunyi2 ni. Ada sesapa yg penah kena mcm ni tak?

Walter Simmons said...

baru berkira2 nak beli exora 2nd...nmpak gaya kena cari model lain.

shahrul said...

Mungkin EB saya pun sama masalah dgn En Azril..bunyi ‘krik krik’ kt bahagian depan enjin bila time jam atau bawak kereta perlahan..dah pergi SC masa service 1k km dan diorang pun tukar dua mounting…tapi problem tak setel jugak…cadang nk bawak gi glenmerie shah alam..

fenddi fenddi fps saver said...

fps voltage stabilizer sejak 09..terbukti berkesan,,kepada kereta berinjection,kerana fully control by elextronik,,untuk kstabilan kuasa,pickup dan jimatminyak..lihat testimonial di http://jimatminyakfps.blogspot.com/

fenddi fenddi fps saver said...

fps voltage stabilizer sejak 09..terbukti berkesan,,kepada kereta berinjection,kerana fully control by elextronik,,untuk kstabilan kuasa,pickup dan jimatminyak..lihat testimonial di http://jimatminyakfps.blogspot.com/

Hafiz M said...

Salam kpd semua.....saya salah seorang prospect buyer Exora.....tapi tak beli2.....sbb tunggu dan lihat apa attitude Proton towards segala problem yg jadi kat Exora Bold.....2015 keluar pulak Exora Facelift baru....takde pulak dorang mention psl penambahbaikan perkara2 yg bermasalah tu.....2nd option agak drastic......Kia Sorento yg harganya 2 kali ganda Exora SP.....kalau segala masalah Exora dpt diselesaikan 100 % dgn kos 10 % harga kereta.....ok je.....tapi masalah CVT dan Axle tu agak menakutkan.....saya dlm dilema....

Unknown said...

Lampu airbag exora menyala dan tidak berkelip dan terus menyala walaupun enjin telah dihidupkan...apa masalahnya yer...mohon bantuan.

RANIEZZ said...

Banyak masalah yg ada pd exorA sy dah kena. Tak puashati dgn proton yg lbh mmntinggkn keuntungan drpd pelnggan yg bnyk mnggung kerugian. Dah serik nk pakai proton.

RANIEZZ said...

Banyak masalah yg ada pd exorA sy dah kena. Tak puashati dgn proton yg lbh mmntinggkn keuntungan drpd pelnggan yg bnyk mnggung kerugian. Dah serik nk pakai proton.

Azril Mohamed Zaki said...

Pada saya mana2 model proton yg telah dikeluarkan bukan berpunca dari model itu sndiri ttp birokrasi service centre proton dan vendor2 yg mengeluarkan part2 yg tidak bermutu (mungkin syarikat2 ni cuba sabotaj jenama proton). Baru2 ni claim mounting gearbox EB. Tunggu diservis centre selama 4jam lebih. Bila dh siap diaorg kata maaf lambat sbb silap order part. Bila sya smpai dirumah sya cek part mounting g/box tu. Nmpak mcm part buruk ja. Skrang bunyi dr mounting tu dh ada balik. Servis centre yg sya maksudkn adalah HASFAS di bukit mertajam pulau pinang. Mmg cukup membengangkn sya dgn diaorg punya servis.

Azril Mohamed Zaki said...

Kepada saudara dan saudari yg telah pun memiliki EB pesanan sya berhati2lah bila berurusan dgn servis centre proton. Ada dikalangan mereka ini tidak jujur kpd pelanggan proton. Hanya pandai bermanis muka.

Azril Mohamed Zaki said...

Kpd prospect2 pmbli EB...sya yg baru memiliki EB turbo selama 2 bulan bolehlah sya mmberi ulasan2 sprti berikut...tahap comfort 8/10...penggunaan petrol 8/10 di highway...6/10 dibandar...kekemasan cat 7/10..ketahanan enjin buat masa ini 9/10...ketahanan bahagian2 mekanikal (masih lagi dlm pemerhatian yg teliti)...kadar NVH 9/10...kekemasan carpet 7/10...kekemasan plastik dibhagian dlm pintu 6/10...

Azril Mohamed Zaki said...

Kpd prospect2 pmbli EB...sya yg baru memiliki EB turbo selama 2 bulan bolehlah sya mmberi ulasan2 sprti berikut...tahap comfort 8/10...penggunaan petrol 8/10 di highway...6/10 dibandar...kekemasan cat 7/10..ketahanan enjin buat masa ini 9/10...ketahanan bahagian2 mekanikal (masih lagi dlm pemerhatian yg teliti)...kadar NVH 9/10...kekemasan carpet 7/10...kekemasan plastik dibhagian dlm pintu 6/10...

Azril Mohamed Zaki said...

Kepada saudara dan saudari yg telah pun memiliki EB pesanan sya berhati2lah bila berurusan dgn servis centre proton. Ada dikalangan mereka ini tidak jujur kpd pelanggan proton. Hanya pandai bermanis muka.

Azril Mohamed Zaki said...

Pada saya mana2 model proton yg telah dikeluarkan bukan berpunca dari model itu sndiri ttp birokrasi service centre proton dan vendor2 yg mengeluarkan part2 yg tidak bermutu (mungkin syarikat2 ni cuba sabotaj jenama proton). Baru2 ni claim mounting gearbox EB. Tunggu diservis centre selama 4jam lebih. Bila dh siap diaorg kata maaf lambat sbb silap order part. Bila sya smpai dirumah sya cek part mounting g/box tu. Nmpak mcm part buruk ja. Skrang bunyi dr mounting tu dh ada balik. Servis centre yg sya maksudkn adalah HASFAS di bukit mertajam pulau pinang. Mmg cukup membengangkn sya dgn diaorg punya servis.

fahizal zakaria said...

Kes sama dialami..

fahizal zakaria said...

Dr mileage 1k hingga skrg dah nak cecag 10k..EB saya masih x setel2..dah berkali2 tukar gearbox mounting ngan enjin mounting . .

fahizal zakaria said...

Harini htr lagi EB ke SC..x setel jgk lps tukar 2 mounting yg dikatakan bermasalah tu..ermmmm..

fahizal zakaria said...

Harini htr lagi EB ke SC..x setel jgk lps tukar 2 mounting yg dikatakan bermasalah tu..ermmmm..

fahizal zakaria said...

Dr mileage 1k hingga skrg dah nak cecag 10k..EB saya masih x setel2..dah berkali2 tukar gearbox mounting ngan enjin mounting . .

Sopian said...

kkkk

Hilmi Syarifuddin said...

Baru nk amik exora SP yg baru tuh..mcm ni pnya cara..cansel trus lah hajat.pusat servis pn msalah, camne customer nk puas ati..proton kena tiru perodua lah "Built car, people 1st".

Hilmi Syarifuddin said...

Baru nk amik exora SP yg baru tuh..mcm ni pnya cara..cansel trus lah hajat.pusat servis pn msalah, camne customer nk puas ati..proton kena tiru perodua lah "Built car, people 1st".

Azril Mohamed Zaki said...

Hari ni hntr EB ke main service centre autocity juru. Masalah mounting gearbox dh selesai. Diaorg lapik tapak monting dgn washer. Gegaran dh xdak n so far ok. Tgk dlm masa trdkt ni. Harap2 x berulang lagi. Amin

Azril Mohamed Zaki said...

Hari ni hntr EB ke main service centre autocity juru. Masalah mounting gearbox dh selesai. Diaorg lapik tapak monting dgn washer. Gegaran dh xdak n so far ok. Tgk dlm masa trdkt ni. Harap2 x berulang lagi. Amin

Azril Mohamed Zaki said...

Hari ni hntr EB ke main service centre autocity juru. Masalah mounting gearbox dh selesai. Diaorg lapik tapak monting dgn washer. Gegaran dh xdak n so far ok. Tgk dlm masa trdkt ni. Harap2 x berulang lagi. Amin

جمال الدين بن عبدالله said...

Baru berkira2 nak amik EB SP dan nak tolak alza sedia ada..tapi bila bc review mmg byk jumpa yg komen ttg mcm2 ragam exora ni..mcm ni gaya terpaksa tangguh hjt dulu..sambil tu intai2 brand lain..

vivian said...

Ada sesiapa pernah cuba suis lock tak function?

anna said...

Aduh..da anta bank proceed loan..korang sume ni pakai Auto ke Manual Transmission? Rase nya masalah ni timbul sbb pemanduan kita kot..asyik guna D je.. betol tak?

hazreen hasim said...

tobatla lepas ni nk bli proton lg...br pakai EB ngam2 2 tahun...enjin semput2 pastu terus padam...
dah tow ke SC...3 ari tersadai di SC masih xdpt kesan apa masalah...

hazreen hasim said...

tobatla lepas ni nk bli proton lg...br pakai EB ngam2 2 tahun...enjin semput2 pastu terus padam...
dah tow ke SC...3 ari tersadai di SC masih xdpt kesan apa masalah...

Jebat kini said...

Seram gak baca komen2 kes EB baru setahun dua dah bermasalah... Haiya letihlah gini baru nak wat kira2

putera said...

baru amik exora bold pd 27/2/2015.. dh buat servis 1000km. Mslh pd exora aku skg ni dr mula amik smpi skg bl aku bw kurang dr 20km/h, try tekan pedal dan pastu lepas mesti ada bunyi kruk..kruk..kruk… Ms kat sc hr tu aku dh komplen..pastu tu die cuba ketatkan ape ntah..tp still bunyi lg..smpi pening mekanik tu cari penyebabnya..tunggu 2nd servis aku nk pegi kat hq pl..nk suh diorang settle mslh ni.. Ada member2 kat sini tau x apa mslhnye…?

Azril Mohamed Zaki said...
This comment has been removed by the author.
Azril Mohamed Zaki said...

Mintk dorg cek mounting gearbox seblah kiri. Lapik mounting dgn washer.

Azril Mohamed Zaki said...

Mintk dorg cek mounting gearbox seblah kiri. Lapik mounting dgn washer.

OrangMuda said...

Aduh!! baru cadang nak beli. Macam macam masaalah pulak Dari feedback owner, nampak kena batalkan lah hasrat dihati. Tambah sikit terus ambik CRV la nampak gayanya kalau mcm ni....:-(

jimmy said...

test

Izzatul Izyan Izyan said...

Separuh dari semua kerosakan di atas berlaku pada kereta exora saya.. Hmmm

sasasa said...

Salam sejahtera..saya ada masalah dgn exora cps..bila nak start kereta horn akan berbunyi lebih kurang 1 minit..masa horn bunyi kereta xboleh start..selepas horn berhenti bunyi baru boleh start..berlaku selepas tukar bateri..minta tolong kpd sapa2 yang pernah berlaku kes seperti saya dan sapa2 yg boleh tolong selesaikan masalah ini..terima kasih

sasasa said...

Salam sejahtera..saya ada masalah dgn exora cps..bila nak start kereta horn akan berbunyi lebih kurang 1 minit..masa horn bunyi kereta xboleh start..selepas horn berhenti bunyi baru boleh start..berlaku selepas tukar bateri..minta tolong kpd sapa2 yang pernah berlaku kes seperti saya dan sapa2 yg boleh tolong selesaikan masalah ini..terima kasih

Fadzill La said...

assalamualaikum... nak tanya ttg masalah EB yg lampu amaran enjin menyala... kereta jadi slow n rasa berat.. sukar nak memotong kereta sbb mcm dah xde fungsi turbo tu.. guna kereta ni since 2012. hantar SC n dorg tak jumpa lgi pjnca masalah tersebut...

Syafiq Affendi Mahalley said...

salam semua.. exora saya cuma ada masalah abs dengan bau hangit masuk kereta bila drive dgn high RPM.. tapi tu tak mengganggu sangat... pernah miliki kenari dengan viva pun bermasalah yang tak selesai sampailah dijual... kenari, compressor aircond kena tukar entah berapa kali sampai bocor coil. viva radio koman dengan bau dari luar boleh masuk dengan mudah. brand lain pun bermasalah...

Selamat Datang said...

Assalammualaikum...
Saya ingin meminta pendapat saudara2 sekalian mengenai KERETA EXORA ini bagus atau tidak...
Saya bercadang ingin membelinya....
Sebelum saya menyesal lebih baik saya meminta pendapat saudara2 sekalian yang mana sudah berpengalaman tentang KERETA EXORA ini....

wakdin said...

Alhamdulillah … 5 tahun daa saya pakai Exora CPS Manual …tak mampu nak beli yg Auto .. kiranya ni-lah kereta baru saya yg pertama .. sebelum ni mampu pakai kete 2nd hand jer … secara keseluruhan saya puas hati dgn Exora… sebab …saya nie jenis lasak… suka bawak kete laju laju … takat 120-140km tu biasa on highway… kalau tak bawak laju – ngantuk .. laju-laju juga tapi keselamatan tetap diutamakan …
memang saya lanyak betul Exora ni… bayangkan ! kekerapan perjalanan saya dengan Exora dalam sebulan .. dalam sebulan mesti 2 kali khatam Quran – sebab bila mandu saya wajibkan pasang MP-3 Quran ..saya takde dengor lagu2 hatta nasyid. Antara masalah ‘Exora CPS Manual’ yang pernah saya hadapi
1. aircond problem – claim warranty
2. host minyak bocor – claim warranty
3. engine gegar – ganti coil RM180
4. pedal cluth agak keras sikit ..mungkin kaki saya yg dah tak larat – tua daa
5. stereng ngempor ke kiri wlaupun dah buat alighment

awieN9 said...

As'salamualaikum.
nak Tanya betul ke kalau nak tukar minyak gear auto hanya gunakan jenis CCVT sahaja, boleh ke guna minyak gear biasa.

nadzri said...

nak tanya mengenai oil cooler hose exora bold. Ada leaking minyak hitam. Ada sesiapa pernah kena ke?

nadzri said...

klu saya bawak 110km/j. Masa break ..steering gegar. Apa makna tu? disc break bengkok ke?

Khairul Faizal said...

Minyak transmisi untuk Exora Bold Turbo jenis CVT sahaja..tak boleh pakai minyak transmisi automatik biasa seperti ATF-SPIII....kalau brek bergegar.. rotor/disc dah bengkok...

Imran Ariff said...

Salam..

Haritu, 11/8/15, Exora Bold CFE (2012) saya tersengguk2 dekat masjid negara. Lampu CVT dan lampu enjin menyala. Terus call towing insuran, hantar bengkel.

Bengkel check dgn laptop diagnostic, ini keputusannya:-

1) CVT computer box masuk air. Lokasi box ni ialah dalam dashboard kat centre console. Pomen tu cakap masuk air sebab komponen air cond berpeluh sampai menitik masuk dlm computer box tu. Ada kes sampai bertakung air. Kos utk komponen baru RM2800.

2) Kompresor magnetic coil air cond pun dah kong. Kena tukar sebijik kompresor. Harga RM900. Tak bleh pakai recond sebab tak de yg boleh masuk

3) Radiator bocor kat bhg bawah. Pomen cuba repair.

Aduihh...ni mesti tak cukup sedekah ni....mintak2 takle banyak sgt kena.. Harap brader2 semua check la dalam dashboard tu bagi seal computer box tu supaya air tak masuk. Model baru katanya dah rectify masalah ni.

Nazif said...

Assalamualaikum.. inlet radiator saya baru patah.. kalau nak tukar.. tukar semua ke.. tukar cover atasnya je.. costnya berapa ye.. tq

Norazlin Nordin said...

Adehhh nampak gaya kena cr kete lain laaa...byk lagi komen -ve dr +ve

CK Speed said...

Saya pakai exora cps manual tahun 2010..almost 6 years...so far link wiper tukar sekali..rosak...aircond chip detect suhu tukar sekali(under warranty)..motor wiper rosak sekali(belum tukar sebab baru kena)...disk break depan berbunyi bila break pomen kata kena skim balik...lampu abs memang dah nyala dekat 2 tahun...saja tak mau tukaq sebab agak mahal..so pakai break biasa ja...kompressor aircond baru buat perangai..kejap panas kejap sejuk sebab kompressor tak stabil..tunggu masa rosak baru tukaq..utk aircond..blower belakang kena letak minima sebab kalau letak lebih aircond kurang sejuk..so pakai blower depan je...so far tu je masalahnya..kawalan stereng memang terbaik

Fazzu Elite said...

Assalamualaikum... Bleh tlong update x exora bold cm2 1.6.. Masalah lag ke x.... Ngah survey ni... Seram plak dgr mcm2 masalah... Tolong ye kwn2

Fazzu Elite said...

Assalamualaikum... Bleh tlong update x exora bold cm2 1.6.. Masalah lag ke x.... Ngah survey ni... Seram plak dgr mcm2 masalah... Tolong ye kwn2

Fazzu Elite said...
This comment has been removed by the author.
Fazzu Elite said...

Assalamualaikum... Bleh tlong update x exora bold cm2 1.6.. Masalah lag ke x.... Ngah survey ni... Seram plak dgr mcm2 masalah... Tolong ye kwn2

Fazzu Elite said...

Assalamualaikum... Bleh tlong update x exora bold cm2 1.6.. Masalah lag ke x.... Ngah survey ni... Seram plak dgr mcm2 masalah... Tolong ye kwn2

Unknown said...

Setelah hampir 2 tahun penggunaan exora bold sy mengalami perkara yg sama seperti tuan. Tp pada hari ni pula sy mengalami masalah kotak minyak hitam pecah secara tiba2 sewaktu pemanduan. Kecewa..

Natasya Puri said...

Better cari lain la...dh kecewa

Unknown said...

Saya pengguna Exora CFE batch pertama Jan '12. So far kereta takde masalah serius dan hanya tersadai sekali sahaja...lampu check engine menyala dan tekan minyak no pickup. Alhamdullilah masalah selesai dgn penukaran sensor2 secara percuma oleh Proton. Baru smlm ni pula kereta tersadai buat kali kedua....minyak hitam tiba2 bocor dgn teruk sehingga kering :(

Natasya Puri said...

Baru seminggu exora sy mengalami perkara yg sama iaitu minyak hitam bocor dan kering secara tiba2 sewaktu pemanduan. Dan hari ini Alhamdulillah sc menghubungi sy bahawa exora sy mengalami masalah hose turbo pecah. Kecewa krn ini juga buat kali kedua exora bold sy juga tersadai.

Natasya Puri said...

Baru seminggu exora sy mengalami perkara yg sama iaitu minyak hitam bocor dan kering secara tiba2 sewaktu pemanduan. Dan hari ini Alhamdulillah sc menghubungi sy bahawa exora sy mengalami masalah hose turbo pecah. Kecewa krn ini juga buat kali kedua exora bold sy juga tersadai.

Unknown said...

Baru cadang nk ambik exora premium. Bc macam2 komplen macam tk brani je. Please advise. Tq

Gee Fauziah said...

Baru cadang nk ambik exora premium. Bc macam2 komplen macam tk brani je. Please advise. Tq

mr.eim said...

saya baru dapat exora turbo , baru seminggu pakai alhamdulillah puas hati setakat ini.
pendapat saya exora baru2 lebih baik dari yang batch awal.

Untuk yang baru exora mc2 tu saya lebih yakin sebenarnya kerana sekarang proton dah declare dia ada buat lebih fokus kepada quality testing.. insyaAllah masalah-masalah lama dah diselesaikan oleh pihak proton. warranty pun proton beri lagi panjang dah sekarang. lebih konfiden

Amirul Ayoy said...
This comment has been removed by the author.
Amirul Ayoy said...
This comment has been removed by the author.
Amirul Ayoy said...

menyesal pakai exora ... saya pengguna exora bold cfe 1st batch 2012 ... bold turbo semua kelentong ... penat dh nak melayan telatan exora bold ni ... menyesal x sudah pakai exora ni ... semua masalah yang abg2 kakak2 cakapkan semua saya dh kena cuba kotak minyak hitam shja x kena lagi ,,, kereta bawak travel penang ke johor avery month ... travel speed always , menyesal kalau time bawak family kena , nama ja bold turbo , naik bukit brincang kat cemeron pun x boleh , mengundor , buat malu saja , kancil naik pun senyum jaa , exora naik mengundor ... malu oiii PROTON ... bawak pi sc pun kena marah , kata x jaga , kata kita lenjan , dh tu nak soh bawak 40km/j ka ... dh ko buat meter sampai 240 buat apa kalau dh tahu jenama kau x boleh nak lenjan ... apa yang saya nak cakap PROTON BODOH !!! bukan nak kata vendor xda kuality ka apa , dh ko PROTON yang letak speck mcm tu , jadi vendor buat aja lah oiii ... ko nak untung banyak last2 pengguna yang susah , berapa banyak dh kes exora bold sekarang terbakar , semua sebab kau PROTON , nak jalan pun aku pikir 100 kali , malu oii kalau bawak org tetiba jadi mcm tu , apalah , susahkan org betul , kalau proton baca email ni harap ada respond lah yaa . penyesalan yang tak kesudahan oiii ....

Khairul Faizal said...

Masalah yg dibicangkan tertakluk kepada Model Exora Bold CFE/ Turbo MC1 (2012-2014) sahaja... bagi Model Exora Bold Turbo MC2 dengan ESC dan 4 airbag... saya tak tahu masalah2 bagi model terbaharu ini. Tetapi yang pasti semua kekurangan pada model MC1 dah disempurnakan.. seperti ada ESC, ada EVP brake dan lain2..

Unknown said...

Baru2 ini exora bold saya mengalami 2 masalah
1. Lampu cx engine menyala
2. terdapat bunyi yg kuat pada bahagian engine (spt bunyi air compressor)
umur kereta lebih kurang 3 tahun 8 bulan. Saya bawa ke SC semambu pada 10.10.15
saya tak tahu apa yg SC buat, total charge RM 9++. pada 16.10.15 SC call bagitau kereta dah siap tapi bunyi tersebut masih ada. Next option SC bagitau nak tukar damper dlm gearbox cost Rm1K++. Rasa frust dan hilang keyakinan pada SC dan juga proton. Sekiranya ada pandangan dari pakar amat saya alu2kan

izaiddin ibrahim said...

Baru2 ini exora bold saya mengalami 2 masalah
1. Lampu cx engine menyala
2. terdapat bunyi yg kuat pada bahagian engine (spt bunyi air compressor)
umur kereta lebih kurang 3 tahun 8 bulan. Saya bawa ke SC semambu pada 10.10.15
saya tak tahu apa yg SC buat, total charge RM 9++. pada 16.10.15 SC call bagitau kereta dah siap tapi bunyi tersebut masih ada. Next option SC bagitau nak tukar damper dlm gearbox cost Rm1K++. Rasa frust dan hilang keyakinan pada SC dan juga proton. Sekiranya ada pandangan dari pakar amat saya alu2kan

izaiddin ibrahim said...

umur exora bold saya lebih kurang 3 tahun 8 bulan, masalah yg pernah saya hadapi sepanjang masa tsb
1. aircond sensor fail
2. lampu cvt menyala dan gear menjadi free semasa pemanduan, nasib baik x kena sondol dari belakang
3. lampu ABS menyala (buat appointment dgn SC, bila sampai SC kata spare tak ada stok)
4. Radiator inlet patah ( semasa nak hantar anak ke konvo)
5. Brake kadangkala berbunyi (spt besi bergesel) hantar ke SC, dia kata banyak habuk dan sudah sembur
bersihkan ( bawa balik tak sampai rumah berbunyi lagi) akhirnya hantar workshop luar. Rupa2nya brake
pad dah nak habis
6. Terkini 10.10.15 lampu cx injin menyala dan terdapat bunyi yg pelik (spt bunyi air compressor yg kat
kedai tayar) pada injin compartment
SC kata ada beberapa part yg perlu ditukar kos RM9++. Saya kata ok tukar lah
16.10.15 dpt call dari SC kata kereta dah siap tapi bunyi tadi masih ada lagi.
SC beritahu nak tukar damper pada gearbox, kos RM 1K++

apa yg saya pertikaikan ialah ada pakar ker kat SC ni.Sekiranya ada sesiapa yg dpt membantu dari segi pengalaman dan pengetahuan amat2 saya harapkan

Fish Valley said...

Ceper brek tak rata ... kena skim...

walid said...

saya dah beli exora hitam M-line cantik mcm baru.. onwer askar pakai 5 tahu,,kilometer 46k
pakai kereta campany.. sbb tu jarang bawa.

hanya perlu tukar thermo amp sahaja... air cond sejuk terlalu sejuk..

so far.................. alhamdulilah

Hezrie Hezrie said...

byk masalahlah proton exora sy terutama bahagian enjin,malas nak cerita.

yusdpiero yus said...

Saya amik exora bold premium turbo. Dah pakai tiga bulan.. Ada masalah aircond skit skrg ni.. Pulas 1-3... Tak kuar aircon... Kena pulas sampai 4.. Baru kuar aircon... Member bgtau masalah suis.. Nnt nak bawa pi sc..
Menyesal tu tidak la. Tapi agak kecewa jugak la..
Dari segi performance. Puas ati dah..

juta wang said...

EB kawan saya bocor hose minyak hitam yg di bhg belakang enjin...terpaksa towing ke SC

juta wang said...

EB saya sendiri pernah tukar Valve Body...lampu CVT menyala...enjin mati...tunggu 5 minit start hidup balik...lps tu mati lagi...last bwk slow2 pegi SC....tukar Valve Body. ABS sensor dan 3 kali tukar.
Motor wiper tukar rosak...wiper jadi gila...stop ikut suka dia je.semuanya masih dlm warranty...2thn 6bln

Rizalihadi Kasim said...

Saya ada satu soalan. Bushing utk rear axle exora ada dijual tak kat mana2 kedai spare part. Kalau ada info..boleh share info kpd saya...

Amiza Mohd Aris said...

Kawan2 EB, boleh bantu tak..smlm sy terlanggar lopak air..lps tu enjin mati..agak2 apa masalah ye? Boleh bantu info..skr kete kat Service Centre...tq

Imran Ariff said...

Lampu CVT menyala lagi...lepas hujan lebat. Dah berapa kali jadi mcm ni.. lepas hujan lebat je nyala.. Haritu dah habis RM 2 ribu re-install software ECU..mcm kena tipu jek..
Pergi balik SC mintak dia cucuk komputer..reset...ok semula..haiishhh risau pulok nak parking kat open area mcm ni..dah le musim tengkujuh..
Ada cadangan ke mcm mana kita nak claim dgn Proton untuk masalah akibat design fault diorang ni??

Rin said...

Natasya puri ..berapa kos utk repair atau tukar hose turbo yg pecah tu. Sy pun mengalami benda yg sama pagi tadi.

Rin said...

Ada sesiapa tahu tak berapa kos utk repair atau tukar hos minyak hitam EB?

sdarboy859 said...

Rin, sy kena turbo hose pecah. kos including towing, gst & minyak hitam rm800 tp pomen tukar dua-dua hos walaupun bocor cuma 1 to play safe

sdarboy859 said...

Rin, sy kena turbo hose pecah. kos including towing, gst & minyak hitam rm800 tp pomen tukar dua-dua hos walaupun bocor cuma 1 to play safe

Matrox51 said...

Bro... lepas tukar tembaga inlet, bau hangit ada lagi ke?

Siti Noorrul Ain Idrus said...

salam.. sy pengguna Proton SAGA FLX SE 1.6. pagi tadi lampu CVT menyala. tapi.. tiap kali brek, lampu CVT tu padam. then, bile sy ttp lampu kereta.. lampu CVT tu terus padam. adekah sy perlu tuka miyak auto? or sbnrnye ade mslh sensor?

suhaidee ismail said...

RM900 melayang masalah wiper berulang

suhaidee ismail said...

RM900 melayang masalah wiper berulang

casey911 mail said...

Semalam tukar ari ni hose coolen engine oil bocoh....pening
Camana bolih jadi?

casey911 mail said...

Hose baru ( seketul) harga rm600+...biar betul...
harga siap pasang rm1000+....

casey911 mail said...

Hose baru ( seketul) harga rm600+...biar betul...
harga siap pasang rm1000+....

Unknown said...

exora sy pun dah mula salit nih...

reten pkdtampin said...

exora sy pun dah mula salit nih...

budak bagus said...

baru nak beli........... teruk sgt ke exora or protonoton ni...... model terbaru ni ok x?

budak bagus said...

baru nak beli........... teruk sgt ke exora or protonoton ni...... model terbaru ni ok x?

casey911 mail said...

Ada pilihan....kereta lain sajalah...

Unknown said...

saya baru beli exora exec. off enjin je...bunyi kuat kan enjin dlm bbrp minit..tanya kwn bunyi kipas...adakah itu normal atau camne?

fpr*xtreme 4 all type vehicle said...

salam,,,
untuk memberi pickup tambahan,minyak save dan btry boleh tahan lama,,bolehla anda mencuba fprxtreme yang sesuai untuk semua jenis kenderaan.more detail..fprxtreme.blogspot.my

www.arzone_71.blogspot.com said...

Aduh..seram sejuk ooo baca komen ...semua -ve.. Baru nak trade in Avanza...nampak gaya cam x jd jer ni..

www.arzone_71.blogspot.com said...

Aduh..seram sejuk ooo baca komen ...semua -ve.. Baru nak trade in Avanza...nampak gaya cam x jd jer ni..

Nazif said...

Ok je pakai exora.. Saya pakai exora dah lebih 3 tahun.. Macam macam macam macam benda dah tukar.. Masa dlam garenti free semua.. Pas habis garenti gi hantar pomen luar yg boleh percaya.. Klau hantar ke sc pun harga mahal x hengat..

Nizam Zakaria said...

alhamdulillah..masuk bulan disember 2015 dah 3tahun 6 bulan pakai exora cps dan mileage dah terlebih dari umurnya..skrg dah 110k disebabkan kerja saya yg berulang alik setiap hari dan setiap minggu...kereta kawan2 yg sama umur ngan kereta saya ada yang baru mencecah50k huhu... tapi hingga ke saat saya menulis ini exora saya baru skali tukar barang iaitu motor wiper tu pun masa tahun pertama beli kereta tahun 2012. yang lain masih belum( kecuali tayar /getah wiper/timing belt )dan harap2 xde lah yg major2 dan sy hanya antar ke SC 3 kali sahaja dan lepas itu sambung ke sc haram hehehe...dan saya cukup berpuashati dgn exora cps saya..

ZAINAL BIN OTHMAN said...

Sama mcm saya punya...terus menyala tak berkelip2...

izaiddin ibrahim said...

ada sesiapa pernah hadapi tak pada exora bold

- lampu brek tak menyala bila waktu lampu malam hidup tapi bila lampu malam tak dinyalakan lampu brek nyala tapi malap

Count Duku said...

Dah try reset icu...? Confirm ke sebab gearbo

Count Duku said...

Maybe sbb break pad cap ayam... pusat service beli break pad cikai...

Count Duku said...

Setuju sgt... vendor2 pembunuh industri kereta nasional..

Wan Ady said...
This comment has been removed by the author.
Wan Ady said...

Assalam. Bold Premium jrg guna/2nd car tp kadang2 hardcore, very low mileage 16K tp dh 3thn 8bln. Corner,climb mmg best dan stabil max h/way 205kmj. Masalh;
-baru bli, smua cover plastik bwh 2nd row seat brcalar mcm dseret atas tar; x bole claim
-handle pnumpang kt syiling rosak; claim
-bunyi ohek kt driver mcm atas bas; lps ketat kt mna entah cuma brtahan 2 minggu sj
-abs sensor mnyala; claim 2x, 3rd time kn byr -enjin tiba2 hi-temp d h/way, flat speed 100kmj; check enjin masuk air. Mula2 pomen suspect gasket head bocor, ada kesan trbakar pd laluan air. Last jmpa masa cleaning/top-overhaul. Head retak pd 1 lubang laluan valve. Kn ganti baru, 2minggu tunggu blum dpt part baru (ntah brapa) psl tiada recon/2nd hand part...dlu pkai wira smpai 8thn >100K tiada masalah enjin cuma econ sj. Komen pomen head enjin x mcm dlu byk besi. Skrg jenis cast-icon. Kalu trjatuh ke lantai bole pecah...brand lain ntah la

Azida abd aziz said...

Exora bold saya beli akhir 2011...dah tukar brake pad sekali...kena tukar lg ke..

Shamri Rahim said...

Aku setuju sangat dengan kenyataan ini. Cuba datang bila dah tamat warranty. Pasti diaorang tau masalah dan dapat selesaikannya sebab kena bayar

john jbl said...

Slm ncik. Sya sorg rakan bru je beli ezora secondhand thn 2009.. ngan kilometer nye dh 139000km. Jdi apa nasihat ncik?

hafzanizam sidik said...

kepada semua pengguna eb
saya baru tukar inlet hose radiator untuk turbo, free ja.. proton ad buat recall untuk kereta eb no chasis dari PL1FZ6YDRBF000011 sehingga PL1FZ6YDREF134961
untuk kereta yg no chasis di antara di atas, boleh pergi ke sc untuk tukar secara free ja
sc akan tukar dari plastik kepada besi
sekadar maklumat kepada semua, tq

Unknown said...

Exora bold turbo saya ni pernah tukar temple clutch sebab berbunyi klong klong bila hendak bergerak. Sc bachang melaka tukar sekali dengan gearbox sebab mereka kata ada kaitan. Bunyi dah hilang tapi gearbox berbunyi krookkk krookkk bila bergerak 20-30kmj(sc kota bharu bagitahu).Apa yang nak bagitahu disini ialah proton bagi gearbox cap ayam pada pembelinya. Bengangggggg.


Mazlanmusa Musa said...

Exora bold turbo saya ni pernah tukar temple clutch sebab berbunyi klong klong bila hendak bergerak. Sc bachang melaka tukar sekali dengan gearbox sebab mereka kata ada kaitan. Bunyi dah hilang tapi gearbox berbunyi krookkk krookkk bila bergerak 20-30kmj(sc kota bharu bagitahu).Apa yang nak bagitahu disini ialah proton bagi gearbox cap ayam pada pembelinya. Bengangggggg.


Mazlanmusa Musa said...

Exora bold turbo saya ni pernah tukar temple clutch sebab berbunyi klong klong bila hendak bergerak. Sc bachang melaka tukar sekali dengan gearbox sebab mereka kata ada kaitan. Bunyi dah hilang tapi gearbox berbunyi krookkk krookkk bila bergerak 20-30kmj(sc kota bharu bagitahu).Apa yang nak bagitahu disini ialah proton bagi gearbox cap ayam pada pembelinya. Bengangggggg.


Aidil269 Analda said...

saya baru pakai EB 6 bulan, baru ni antar sc servis 10k dan reset icu sebab lampu cvt dan kipas radiator pusing masa on kunci (enjin x hidup lagi)...3x jd camtu...pastu ok kejap...la ni jadi balik camtu...mohon share sesaper ada ubat dia...

Selamat Datang said...

obat nyer tukauuu jer keta jenama lainnn..

BIG JOHN said...

Kena reset komputer balik tu.. Ada tak kena ngan alarm..

Wan Haniff said...
This comment has been removed by the author.
Wan Haniff said...

Salam.. EB Saya baru berumur sebulan lebih. Cermin depan / windscreen retak sendiri bermula dari frame tepi. Dah Bawa check kat SC. Depa check mmg takda kesan batu.. Dah buat reportkat SC. Tp yang peliknya dah seminggu tak ada feedback. No report pun SC tak bg lagi. Agak2 bleh claim warranty tak untuk cermin depan yang retak sendiri? Baru sebulan kot pakai. Sedih wehh.. Tolong!!!

Tarkriz Kamil Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Tarkriz Kamil Rahman said...

salam, sy pakai exora bold 2013, la ni lampu cvvt nyala, kadang2 tak boleh Reverse, checking SC, kena tukar position switch dalam gbox RM890 (benda kecik aja, mcm cluth motor rxz) sebelum tu update ECU dan buat CVVT svc (tukar gb oil, gasket, filter) still ada masalah cvvt nyala. total dah dekat 600 blm campur position switch. :(

bee comel said...

hai kawan2...saya pun pengguna EB 2013..... kereta sy masa beli ok.... dalam 1 bulan bila masuk gear tersenggut2...bila g check.... dealer kata x de pe2...mungkin sistem cvt dia masalah..... setting software..... selang 3 bulan jadi balik..... ulang alik setiap kali g servic masalah i2 le yg saya tegur mereka. bila sy antar kat larkin...lakin buat endah x endah....kata klu dealer mmg cm i2...kami dah check mmg gear box cik mmg dalam proses nk rosak..klu nk claim kena tunggu keputusan dari HQ proton KL.. sy tunggu keputusan nk dekat 5 bulan.... akhirnye mereka bgitau saya.... masa tukar minyak cvt
60 000km x de daftar dalam sistem proton... so x dpt ganti rugi..... Sakitnye hati nie allah je le yang tahu beli rm80 000...guna 2tahun 4bulan je..... macam nie ke nasib keta saya..... Apa pun saya nasihatkan kawan2.... sape2 yg berhajat nk beli fikir2 dulu.. jangan jadi cm saya.... servic on time....habuk pun x de skrg.... software makan masa 8 @ 9 tahun..... warranty kereta hanya 3 tahun..... cantikan mainan dia......

kalau cm nie le gaya produk tempatan..... baik x yah..... saya dalam proses tukar kereta....

saya telah guna kereta proton bukan 1 tapi beberapa....iaitu
1. kereta saga masalah kipas radiator.(dh betul rosak balik) tukar
2. Kereta persona masalah enjin mati secara tiba2(kena tukar enjin...dah tukar banyak sangat masalah timbul) tukar pulak
3. exzora bold masalah gear box

so sy buat keputusan bahawa x akan amik lagi jenama "PROTON" dalam kehidupan saya....

InsanMarhaen said...

Sejak bli exora cfe pd 2012 hmpir smua mslh dh hadapi dn hr ini masalah dtg lg. mula2 lmpu airbag nyala... lmpu brek nyala.. enjin gegar transmisi cvt jd mcm gear rendah x berubah laju...

InsanMarhaen said...

Sejak bli exora cfe pd 2012 hmpir smua mslh dh hadapi dn hr ini masalah dtg lg. mula2 lmpu airbag nyala... lmpu brek nyala.. enjin gegar transmisi cvt jd mcm gear rendah x berubah laju...

Azlin Ismail said...

btl...sy bocor minyak hitam tgh jln

username said...

baru guna exora tak sampai dua tahun, banyak gak senarai yang kat atas tue dah ada exp bab stereng ke kiri. Bila tanya SC dier bgtau jalan lak tak rata. penin...penin...penin

KAMARUDIN YUNUS said...

Kamarudin Yunus, Tambun Ipoh

Assalamualaikum.

Exora bold 2012. Saya baru menghadapi masalah turbocharger exora (P0299 code). Tanda gambar enjin menyala. Kelajuan naik bukit (terowong manora) hanya 50 Km/jam. Max kelajuan 100 Km/jam di jalan lurus higway.Masalah tidak ada gambar untuk kod P0299. JIka ada penjelasan tentang perkara ini amat membantu. Kebanyakan masalah yang diatas sudah saya alami dan telah dibaiki. sekian

Jerung36 said...

baru pakai eb baru 2 bulan..masalah yg dihadapi..hon x berbunyi dan alarm x berbunyi..htr kt sc..lps 3 jam menunggu..mereka bgtahu sy..kena tunggu 1 hingga 2 jam lg kerana masalah blm dpt ditemui..sy dapati pekerja pakar proton sedang bekerja keras..hingga mencabut semua fius yg ada..
Selepas 5 jam menunggu, baru masalah dpt diatasi iaitu menukar hon..abis..knp sampai cabut semua fius?..masalah boleh diatasi dlm 10 minit utk menukar hon?..bodohhhhhhhhh

Jerung36 said...

eb terbaik...

Wan Haniff said...

Alhamdulillah EB sy dasat warranty untuk windscreen Crack aritu. Depa dah ganti windscreen baru dah..FOC.. Tq SC Kulim tmn Kempas kerana menjalankan kerja dgn amanah dan bertanggungjawab.

mohd zahirudin said...

So X berani beli kereta proton

mohd zahirudin said...

So X berani beli kereta proton

Ayie Man said...

Uih.... gerun pulok dengo masalah yang dialami...😮😮😮

Ayie Man said...

Uih.... gerun pulok dengo masalah yang dialami...😮😮😮

Mazri Mansor said...

Baru ni intercooler pipe bocor.habis minyak enjin kering tepi jalan. Huhu.. hati hati semia.

Mazri Mansor said...
This comment has been removed by the author.
Mohd Azlan said...

Indicator pintu bunyi beeping bila buka pintu. Apa masalahnya.

MrMym said...

Brp cost utk tukar ABS sensor depan dan belakang

akir akiro said...

Sya pun kene tukar tabung ekzos tgh.. kete baru 2 thn masa tu.

akir akiro said...

Normal.. kalau injin panas kipas akan Jln dlm 30saat.

dee sufi said...

Alhamdulillah, dah 3 tahun guna bold.. ok je.. dulu sy guna innova.. sy lebih puas hati dgn Ezora

muzz said...

Salam... sy baru pakai EXORA SP 2 dlm 2 minggu, ni dah 1500km... nak gie servis ni.. nak ty teman2 semua.. kat ner elok htr ke SC di KL ni?? Betul la kat org, kete bila dlm 20 - 30 km.. bunyi krok krok... musykil gak kete 2 mggu bunyi camtu... ermm

MUHAMMAD NORMAN KAMARUDDIN said...

Assalamualaikum semua, saya nak kongsi pengalaman, setakat ni saya dah pakai kereta exora dah hampir 3 tahun, mileage kereta saya pun dah mencecah 47k. Setakat yang saya pakai dan gunakan di kl, balik ipoh dan bergerak penang selama ini alhamdulillah kereta saya x mengalami sebarang masalah seperti di atas. Cuma saya akan buat inspection berkenaan engine hose oil cooler pada bulan mac. Harap semuanya berjalan lancar.

MUHAMMAD NORMAN KAMARUDDIN said...

Assalamualaikum semua, saya nak kongsi pengalaman, setakat ni saya dah pakai kereta exora dah hampir 3 tahun, mileage kereta saya pun dah mencecah 47k. Setakat yang saya pakai dan gunakan di kl, balik ipoh dan bergerak penang selama ini alhamdulillah kereta saya x mengalami sebarang masalah seperti di atas. Cuma saya akan buat inspection berkenaan engine hose oil cooler pada bulan mac. Harap semuanya berjalan lancar.

MIRSHA FIVE ENTERPRISE said...

assalamualaikum semua, sekadar berkongsi pengalaman, saya dah pakai exzora bold lebih kurang 4 tahun... tayar pun dah xpayet botak dalam stering asik kekiri, saya pun tukar la tayar baru, sewaktu membuat allignment empat empat tayar memang lah kos nya agak mahal hampir hampir mencecah rm1000.00.. habis apa nak buat terpakasa lah... tak kan masuk tayar baru nak botak dalam lagi... nak ingat kan pd tuan tuan bukan semua kedai tayar tahu buat ke empat empat tayar exzora... ada kawan saya tu setahun 2 kali tukar tayar... banyak kali buat alligment semua tak menjadi...ini saja lah berkenaan exzor bold saya TQ.

MIRSHA FIVE ENTERPRISE said...

assalamualaikum semua, sekadar berkongsi pengalaman, saya dah pakai exzora bold lebih kurang 4 tahun... tayar pun dah xpayet botak dalam stering asik kekiri, saya pun tukar la tayar baru, sewaktu membuat allignment empat empat tayar memang lah kos nya agak mahal hampir hampir mencecah rm1000.00.. habis apa nak buat terpakasa lah... tak kan masuk tayar baru nak botak dalam lagi... nak ingat kan pd tuan tuan bukan semua kedai tayar tahu buat ke empat empat tayar exzora... ada kawan saya tu setahun 2 kali tukar tayar... banyak kali buat alligment semua tak menjadi...ini saja lah berkenaan exzor bold saya TQ.

Max AJ said...

Thanks atas senarai masalah ni. Macam nak angkat Exora, so kena cari apa potensi masalahnya. Keep updating.

zamani zam said...

saya baru pakai 1 mggu,dulu tahun 2012 pernah pakai exora bold,sempat pakai 2tahun,xda msalah semasa pakai,tp jual sebab nk pakai keta jepun,sekarang ambik lg model exora turbo sebab ank dh 3,masalah krokkrok tu rasanya normal kut sb cvt proton kot

zamani zam said...

saya baru pakai 1 mggu,dulu tahun 2012 pernah pakai exora bold,sempat pakai 2tahun,xda msalah semasa pakai,tp jual sebab nk pakai keta jepun,sekarang ambik lg model exora turbo sebab ank dh 3,masalah krokkrok tu rasanya normal kut sb cvt proton kot

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Tre said...
This comment has been removed by the author.
zamani zam said...

proton xprint resit ke masa tukar myk cvt biasa lepas servis dia print resit dan dlm resit tu ada item apa yg kita tukar

zamani zam said...

proton xprint resit ke masa tukar myk cvt biasa lepas servis dia print resit dan dlm resit tu ada item apa yg kita tukar

Khairul Faizal said...

Komen dibawah mengenai caj alignment Exora yang mencecah kos RM 1000 !!! saya sendiri terkejut tapi caj alignment Exora saya cuma RM 30.00 sahaja.. ini kerana hanya DUA tayar yang boleh dijajar/align iaitu 2 tayar hadapan sahaja,tayar belakang x bole sebab fix kat axial beam.... tayar belakang kalau rosak/botak x sekata adalah disebabkan axial beam dah bengkok...


MIRSHA FIVE ENTERPRISE said...
assalamualaikum semua, sekadar berkongsi pengalaman, saya dah pakai exzora bold lebih kurang 4 tahun... tayar pun dah xpayet botak dalam stering asik kekiri, saya pun tukar la tayar baru, sewaktu membuat allignment empat empat tayar memang lah kos nya agak mahal hampir hampir mencecah rm1000.00.. habis apa nak buat terpakasa lah... tak kan masuk tayar baru nak botak dalam lagi... nak ingat kan pd tuan tuan bukan semua kedai tayar tahu buat ke empat empat tayar exzora... ada kawan saya tu setahun 2 kali tukar tayar... banyak kali buat alligment semua tak menjadi...ini saja lah berkenaan exzor bold saya TQ.

Latif Sharif said...

assalamualaikum wbt semua. Saya memiliki Ixora hampir 5 tahun, BOLD 1st model. Tahukah anda bahwa Turbo unit Ixora ade "life span"? Awasi turbo unit anda sekira nye mileage mencecah 100',000 kilometer. kebarangkalian unit itu akan malfunction. Proton tidak akan warranty unit itu kalu service x cantek...yg mane kalau kite hantar service pon, unit itu tidak termasuk dlm senarai service nye. harge seunit mencecah Rm7,000/unit. sekian utk peringatan. p/s..Turbo Unit adalah satu major komponent untuk Ixora CFE. Sy telah menjadi mangsa

Salimah Latif said...

Husband dlm proses amik EB Turbo secondhand tahun 2013.. sy prefer innova..tapi sbb husband yg byr monthly.. ikut dielaa.. risau jugak dgn problems EB ni. just doa n hope all gonna be okey n dipermudah..

latiff ibrahim said...

Cuba baca surat kpd tun m pegerusi proton..gogle je

latiff ibrahim said...

Apa2 masalah baiki atau tukar aftermarket.sy dh hampir 3th pakai cfe ..barang stock untuk boleh pakai je..kena modal untuk safety and performence..trrpaksa.

latiff ibrahim said...

Baca masalah kawan2 jadi peringatan untuk semua...tq

latiff ibrahim said...

Baca masalah kawan2 jadi peringatan untuk semua...tq

dee sufi said...

saya pernah pakai innova, tak best pun.. dah la maintenance tinggi.. biasa2 je.. now guna exora.. oke je

zamani zam said...

saya pakai exora cfe fist model dan jual beli civic baru pakai civic 2tahun dk terigat exora kesudahanya beli lg exora turbo tahun 2016,exora mmg ok pada saya.lani utk blk kg pakai exora utk keja pakai civic.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 342   Newer› Newest»

Post a Comment

Pengikut Tersohor

Search This Blog