Ramadhan dah tiba

|
Alhamdulillah, 1 Ramadhan muncul lagi tahun ini....selamat berpuasa la untuk semua :) pose ye jangan tak pose (pesan ustaz la pulak..). Berpuase satu cerita, tapi berbuka pose plak satu cerite yang lain plak...Bazar Ramadhan memang confirm akan penuh sesak petang esok dekat Dungun nie..Kalau korang nak tau, ade dua bazar Ramadhan di Dungun (x masuk Paka la), satu kat sebelah Wai Ekonomi Centre atau Simpang Jalan Melati dan satu lagi kat Tapak Pasar Malam Khamis, Jln pejabat pos. Tapi... dah masuk tahun ke 10 aku kat sini makin kurang aku pegi ke bazar.....entah...aku rase cam boring je kueh-mueh dan juadah yang diorg jual....xde kemajuan pun tetapi harga kemain mahal! . Bagi korang yang datang dari luar Terengganu, mula-mula mesti korang akan excited nak beli kueh-kueh kat sini..tapi lama - lama korang akan perasan yang disini tak ade kueh yang biase korang makan kat home town korang...kalau korang tak percaya...korang cari la Kueh Cucur Badak...hahahaha yang korang jumpe kueh Che Mek Molek..yang berinti gula....begitu jugak kueh Seri Muka...korang hanya akan jumpe kembar dia kueh Pak Aji Serban...nampak same tapi tak serupa rasa. Terus terang kebanyakan kueh orang Terengganu adalah jenis MANIS....dan berasaskan TELUR ayam....bubur kacang hijau disini diletak telur pukul...sdikit hanyir bagi aku...tapi tak tau la tekak korang. Ape-ape pun sekali lagi aku ucapkan selamat berpuase...hayatilah bulan yang penuh rahmat ini.....

Rindu plak kat Seri Muka arwah emak...memang terbaeek!!

Mak Ngah dan Raub

|

Alhamdulillah ... selamat tiba di Dungun dari Raub...huhu..pecah rekod Dungun-Raub-Dungun balik hari...hahaha (keje gila!!)...aku balik Raub sebab hantar Mak Ngah aku....dah setahun lebih Mak Ngah duduk di rumah aku kat Dungun nie...tiba la mase Mak Ngah pulang ke Raub....Hidup Mak Ngah tak seindah orang lain...tiada suami tempat bergantung....tidak ada anak-anak tempat mengadu nasib.....Dulu pada arwah emak aku la Mak Ngah menumpang kasih seorang adik...walaupun emak hanya anak angkat kepada keluarga Mak Ngah, tapi Mak Ngah anggap emak macam adik kandung....emak jugak macam tue, Mak Ngah la kakaknya yang seorang...disangka panas hingga ke petang ruapanya hujan di tengah hari...tahun 2005, Allah menjemput emak secara mengejut...Mak Ngah  kehilangan adik yang tersayang...yang selama ini tempat bersandar, mengadu nasib...sudah jatuh ditimpa tangga...begitu la ibarat nasib badan Mak Ngah...Anak angkat nye yg sorang yang pernah juga aku anggap abang...ibarat kacang lupakan kulit.....harta Mak Ngah tergadai dek anak angkat yang telah di pelihara dari kecil...pernah dia berjanji kepada Mak Ngah...takkan dia sia-siakan hidup Mak Ngah...tapi sudah dasar manusia durjana...habih harta digadai, tanah pusaka dijual...Mak Ngah tinggalkan.....Berat rase hati meninggalkan Mak Ngah di kampung. Semoga saudara mara Mak  Ngah dengan senang hati membantu Mak Ngah di kampung. InsyaAllah, selagi aku hidup...akan aku hulurkan ape jua yang termampu supaya Mak Ngah tidak bersedih hati...


Bangunan Jaya
isi minyak??

Mak Ngah tertido dalam kete aku





Makan dan Ramadan

|
Puasa dah dekat...tinggal beberapa hari je lagi....sepatutnye aku dah start makan secara skit atau kawal makan supaya tak la terkejut perut nie bile 1 Ramadan nanti...tapi......rezeki orang nak belanja makan bertambah - tambah plak...hadoii...anyway Alhamdulillah...rezeki jangan ditolak...minggu lepas je puas mekendarah kat opis...rodong - rodong wat makan-makan @ pot luck. Minggu nie plak dah dapat makan McD Chicken foldover...pastu ade plak yg belanja Pizza....ptg nie plak ade yang jemput makan Laksa...wah wah....gemok aku (mmg gemok pun dah ... ^__^"...)...takpe..takpe...kasi pulun habih sebelum puase hehehehehe....

makan-makan jugak...jgn jadi camni sudah ye!!

Lawatan ke Johor dan Kempunan Beriani Gam

|

Al kesahnye, aku dan rodong opis aku ni berlawatan la ke Negeri Johor pada 25dan 26 Mei 2012 yang lepas , hendak melihat tempat orang dan menambah ilmu dan cara orang sane. Aku ni dari awal-awal lagi excited gile sebab dah lama benor tak menjejak kaki ke Johor, kali terakhir adalah tahun 2002 dulu mase aku Konvo kat ITTHO. Lebih kurang 10 tahu jugak la baru bole lihat Parit Raja yang dah tak sama cam dulu. Alhamdulillah lawatan tue memang berjaya dan objektifnye tercapai la....tapi objektif aku untuk makan nasik beriani gam tak tercapai..T__T...punye la berangan-angan dapat makan skali tak dapat sebab kat tempat kite orang stop tue kedai dah tutup...hmmm last skali makan nasik ayam je la....hadooi..datang jauh2 skali makan nasik ayam je?

Walaupun dah balik Dungun.....masih terbayang-bayang nasi beriani.....adoi..tak tido malam aku duk memikirkannye....mana nak carik nih?? kemudian baru aku teringat yang aku pernah makan nasik beriani yang sedap kat Kuantan dengan best friend aku Dr. Akramin...berbuka pose mase tue...bole tahan rasenye...puas hati la. Kerana dah teringin sangat nak makan nasi beriani, aku pun berdating la Kuantan atau lebih spesifik ke ECM sebab tempat yang jual nasik beriani tue adalah LAKSA SHACK...hehehe rupe-rupenye kedai Laksa pun ade menu Nasik Beraini Kambing!! SEDAP!!

begini la rupe Nasik Beriani Laksa Shack

Snow Leopard VS Lion

|
Snow Leopard dan Lion
Agak-agak la kan...kalau dua ekor kucing kat atas ni bergaduh ...yg mana akan menang??...tapi itu bukan isunya huhuhu...mustahil dua kucing ni bertembung secara alami kerana habitat dua ekor kucing ni berbeza. Ape sebenarnye motif aku adalah nak citer pasal Macintosh OS X versi Snow Leopard dan yang terbaharu versi Lion (skrg dah kuar pulak Mountain Lion..). Bagi aku seorang penguna Apple Macbook Pro paling murah dipasaran....mase aku beli tue memang Lion dah release tapi belom lg didatangkan sekali dengan Macbook Pro...tetapi Macbook Air dapat pulak...adeh!.....untuk upgrade dari Snow Leopard ke Lion poket korang kene ade USD29.99....hmmm lebih kurang MYR105.00 la.....korang bole update kat App Store dengan semudah ABC...just pastikan Kredit Kad korang tak kene block huhuhuhu....Tapi sampai ke hari ini aku masih setia pada Snow Leopard (hahaha taik hidung masin... upgrade free xde??). Satu lagi yang membuatkan aku rase ralat yang amat sangat bile aku dpat tahu yang Apple bagi free voucher upgrade ke Lion untuk mereka yang beli Macbook dan iMac dari bulan Mac ke Jun 2011 yang lepas....tapi aku yang malang ini terlepas pandang dan tahu pada Julai....hampeh betoi..

Ice Cream sandwich

|
Maskot ICS

Ice cream memang sedap dimakan...lebih2 kalau hari panas..terasa nikmatnye. Tapi pos ni bukan pasal ice cream yang bole dimakan...tetapi pasal OS yang baru bagi mengantikan OS Android 3.0 Honey comb Tab 10.1 aku...aku ni dah naik bosan dengan Samsung sebab asik buat drama bile nak update semua Galaxy Tab generasi pertama....Tab2 semua dah siap ade Android 4.0.3 ICS yang begitu menjeleskan aku...hampeh betul Samsung...nak suruh org tukar ke Tab2 la tue....kasi sale kencang new product diorang...hmmm. ICS ni sebenarnya tak banyak beza pun dengan Honey Comb, cuma interface nampak lebih smart dan smooth. Dengar citenye dalam bulan Julai atau Ogos update akan di push secara "on air"...bile la ni...penat dah menunggu... T__T...

Galaxy Tab2 10.1 dengan ICS  

Cover Book Tab 10.1

|
Al kisahnye, aku naik bosan melihat cover book tab aku yang dah huduh tue.....beli kemain mahal tapi tak tahan pun......yang ini aku beli RM80.00 kat ECM...kalau kat Dungun lagi la MAHAL bole pulak satu kedai di Mesra Mall bole letak rege dekat RM200.00 (gile ke hape!!!) . Tapi ku sangka panas ke petang rupanye hujan di tengah hari....walaupun cover book ni nampak smart dan slim ...tapi kulit dia tak tahan calar...bile dah calar nampak huduh sangat..

Cover Book oleh Samsung
Dipendekan cerita aku pun beli la yang baharu kat ECM (jugak). Tapi kali ni buat aku terkejut betul...agak2 nye tablet ni dah jadi trend zaman sekarang sampai hampir semua manusia ade Tablet...tak kesahla  cap Galaxy Tab ke, Ipad...dan cap lain yg aku musykil nak menyebutnye. Oleh kerana ramainye umat yang pakai tablet...harga cover book ni dah jatuh gile2. Siap kasi free dengan screen protector bagai.....dengan hanya berharga RM60.00 aku dapat Cover book baru lebih tahan calar dan tukar screen protector baru jenis gloss ....yang sebelum jenis Anti finger mark....tapi aku tak suke sebab nampak kelabu je skin tab aku....dah le MAHAL plak ...sebab aku pasang kat kat Dungun...(Moral of the story....jgn beli brg kat Dungun..Mahal!!)

Cover book ni ala Ipad tapi untuk tab 10.1(abaikan water mark tue)

Terengganu maju impianku.....

|
Salam, hehehe....tup tup apesal plak Terengganu jadi first isu aku nak sembang? tak lain dan tak bukan sebab aku dah jadi penduduk tetap kat Terengganu nih. Terengganu memang terkenal dengan pantai yang cantek, orangnye mesra dan baik, makanan yang pelbagai pesen dan ragam tapi semua korang dah tau kan...tak payah nak citer la..sape yg tak tau Pulau Kapas dan Redang???
Tetapi tahukan anda bahawa Terengganu merupakan sebuah negeri yang harga makanannya antara yang termahal di Malaysia? Ya...kajian yang telah dibuat oleh KPDNNK dan UMT telah membuktikan harga makanan di seluruh negeri ini mahal!! (akhirnya ade jugak pihak yang buat kajian). Oleh itu, sesiapa yang teringin untuk berkunjung ke Terengganu sila pastikan poket anda agak tebal sedikit.....harga ikan-ikan di sekitar Dungun sahaja adalah sekali ganda dari tempat lain...sebagai contoh Ikan Selar sahaja dijual dengan harga RM14-15 sekilo....kalau ditanya, mudah je jawapan nya: "ikan segar nims"...padahal ade je aku tengok ikan air batu......beginilah senaro harga makanan disini...bukan barang basah sahaja mahal...harga makanan masak siap seperti nasik ayam, nasik kukus dan nasik-nasik yang lain jugak lebih mahal dari Kuala Lumpur hatta bandar Kuantan...ape pun keropok Terengganu memang terbaikkk!!! :)

Sambil-sambil korang memikirkan isu ni...sila layan lagu Terengganu Impianku.....


Selamat Datang ke " EkspresiKu"

|
Salam dan selamat datang, terima kasih kerana sudi kunjung blog baharu yg lama ini...huh? selepas beberapa tahun blog asal di tutup baru la sekarang nak aktif balik....hehehehe..motif? mungkin hendak mengisi masa lapang aku kot...hehehe..

Pengikut Tersohor

Search This Blog