Proton Exora Bold: Koleksi Masalah-masalah yang Berpotensi Muncul

|
Salam Tuan-tuan semua, Alhamdulillah Exora Bold aku telah pun selamat diservis untuk kali kedua ..ini bermakna meter perbatuan dah menjangkau 6000 km. Post kali ni aku nak bincang sikit pasal masalah-masalah yang mungkin akan muncul pada pengguna Exora lantaran ramai pemilik Exora mengadu akan masalah yang sama.

1. Lampu ABS (Anti-Lock Braking System) menyala.
 Ramai yang mengalami masalah ini seawal 10000km usia kenderaan. Masalah mungkin disebabkan sensor ABS dimana-mana pacuan Exora kotor atau rosak. Penyelesaian..sila ke Sevice Center terdekat.

simbol amaran ABS mulfuncion


2. Lampu CVT menyala
CVT adalah tranmisi terbaharu digunakan oleh Proton pada model-model seperti Saga FLX, Exora Bold dan Preve. Lampu amaran CVT menyala mungkin disebabkan oleh minyak/bendalir transmisi sudah kehilangan kelikatannya atau over heating.. kemungkinan yang lain adalah sensor dalam mekanisme CVT rosak.

contoh simbol amaran CVT 


3. Brek Berbunyi nyaring
Ramai jugak mengadu yang rotor brek mudah bercalar dan menyebabkan bunyi apabila kita membrek kenderaan. Namun begitu apabila Exora menjangkau umur 12-14 bulan Brake Pad perlu ditukar baharu. Jika tidak ditukar bunyi nyaring ketika memberek akan bertambah kuat kerana pin/klip keselamatan pada pad tersebut telah pun menyentuh rotor.

Brake pad yang sudah haus (Pic: from member of lowyat exora forum)


4. Plastik Mudah patah
Sebenarnya hal ini adalah subjektif.. sekiranya tiada tekanan yang kuat atau pengendalian yang salah seperti memulas ke arah yang salah memang menyebabkan mana-mana bahagian plastik patah atau retak..

Tuil patah.. (pic: member of lowyat exora forum)
Retak (pic by Ahmad Rizaudin of EOCM FB)
5. Inlet Radiator ke Hos patah
Hmm, yang ni agak kritikal. sepatutnya plastik yang digunakan mesti jenis plastik thermoset yang berkualiti.. tapi nampaknya radiator buatan APM ni mudah rosak.. kalau ini terjadi..satu set radiator perlu ditukar..
Kes 3 (pic: Mr. Zaki Nawi EOCM FB)
(pic by: Mr. Zaki Nawi EOCM FB)

kes 1 (credit to mr Mohamad Roslee EOCM FB)
kes 2 (credit to Mr. Fendie EOCM FB)



UPDATE (10/09/2014)
lantaran isu radiator untuk engin CFE ini terlampau banyak yang patah, nampaknya pihak proton telah pun mengambil langkah menambah baik rekabentuk inlet tersebut dengan menukarkannya dengan jenis logam yang pastinya akan tahan patah.... namun begitu, hanya Exora Bold yang baru sahaja akan dilengkapi radiator baru... tetapi malangnya Proton tidak membuat sebarang Recalling untuk memperbaiki Exora2 yang sedang dijalan raya.. suatu yang menyedihkan untuk pengguna Exora macam aku.. (berikut adalah gambar dari group FB EOCM):










6. Lower arm bushing substandard/ retak


Bushing adalah getah yang digunakan untuk sebagai "vibrator isolator" dalam mekanisme mekanikal.. oleh itu fungsinya ialah menyerap dan menghalang getaran.. apabila Rubber bushing ini koyak atau retak... maka getaran tidak dapat diserap sepenuhnya dan menyebabkan bahagian yang sepatutnya terlindung dari getaran akan bergetar dan rosak.. contohnya bila lower arm rubber bushing ini rosak.. getaran akan sampai ke steering  rack dan korang akan dapat merasa gegaran pada stereng korang dan pemanduan akan melengguhkan tangan...

UPDATE (16/04/14)

7. Rear Axle problem

Exora mengunakan Torsion Beam Axle bagi sistem gantungan belakang. Setup nie kelebihan dia adalah tak perlu buat alignment/penjajaran tayar sebab dia dah tetap macam iswara dan Saga MKII jugak. Kalau Gen 2 dan Preve... depan belakang independent suspension ..kalau buat alignment..agak terkoyak poket..Pun begitu Torsion Beam ni boleh rosak ... dan kesannya tayar belakang Exora korang akan botak sebelah dalam atau istilah kedai "makan dalam". Kalau ini berlaku memang sah rear axle tue dah bermasalah dan perlu ditukar... kalau under warranty FOC.. kalau dah habis warranty..kosnya menjangkau RM1000...huhuhu

Tayar belakang makan dalam (pic: Mr. Abdul Razak SEC FB)

Update (9/11/2014)

8. Masalah bau petrol yang kuat setiap kali mengisi petrol. 

Masalah ini memang berleluasa dikalangan Exora Bold dan Exora Cps jugak. Setiap kali selepas mengisi petrol.. jangan buka aircond ... sila buka semua tingkap dan biarkan udara luar masuk selama 2-3 minit sebelum on aircond semula... masalah ini agak melecehkan kerana menganggu keselesaan penumpang/famili dalam Exora...

Update entry (15/04/2015): http://cyberlipas.blogspot.com/2015/04/proton-exora-bold-diy-sealing-gap-pada.html

9. Cermin depan/windscreen boleh retak dengan sendiri.

Ramai jugak pemilik-pemilik Exora mengadu cermin depan pecah dengan sendiri... exora yang terlibat masih muda umurnya.. salah satu sebab cermin boleh retak dengan sendiri adalah kesalahan fitting masa pemasangan windscreen tersebut. Cermin ini boleh mengembang apabila terkena haba.. jika ruang lega antara cermin dan frame kereta adalah kurang pada kadar yang patut... cermin akan retak kerana tekanan dalaman yang terhasil apabila cermin yang mengembang akan menekan frame kereta..

10. Stereng off centre dan berat ke kiri apabila dalam pemanduan.

Masalah stereng off centre memang biasa bagi kereta proton, kereta Gen-2 milik kami yang sudah berusia 8 tahun itu pun masih off centred sejak dari keluar kedai... Namun, pemanduannya sangat bagus dan sharp. berbeza dengan Exora.. sistem stereng exora seolah-olah ada masalah... bila dipandu anda pasti terasa seperti ditarik-tarik ke kiri ...semakin laju semakin ketara.. menyebabkan pemanduan pada kelajuan tinggi amat berbahaya dan terasa seolah-olah terapung-apung...

335 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 335 of 335   Newer›   Newest»
zamani zam said...

saya pakai exora cfe fist model dan jual beli civic baru pakai civic 2tahun dk terigat exora kesudahanya beli lg exora turbo tahun 2016,exora mmg ok pada saya.lani utk blk kg pakai exora utk keja pakai civic.

Ahmad Fariz said...

Bukan dlm masa 3 tahun/150k mileage masih dlm warranty proton?

casey911 mail said...

Exora B saya 2 tahun dah macam2 masalah..Oil coolent hose pecah 2X ,ABS sensor fail,CVT lampu nyalah kereta hila power...semlm pulak radiator inter patah...dah msk COE. Ada pilihan cari yg lain kurang stress....

asmade said...

As salam
Eb saya milege 140k++ gearbox cvt dh kong..kos tukar gearbox cvt baru 10k++ so tuan2 jaga2..

asmade said...

As salam
Eb saya milege 140k++ gearbox cvt dh kong..kos tukar gearbox cvt baru 10k++ so tuan2 jaga2..

kts said...

Dah lebih kurang 2 tahun sy menggunakan eb,masalah -masalah yg sy hadapi dalam tempoh tersebut adalah:-1)tak sampai servis pertama ,penutup windsscren pecah. 2)bunyi pada sebelah bawah enjin semasa di atas jalan tak rata-tak dapat di kesan sehingga ke hari ini selepas setiap kali hantar ke sc.3) baru-baru ini kereta eb sy tiba-tiba bocor minynak hitam semasa bawa kereta.Harap pihak pengurusan proton ambil perhatian terhadap masalah-masalah yg dikemukakan

kts said...

Sy dah 2 tahun pakai eb,antara masalah-masalah yg sy hadapi ialah:-1) tak sampai servis pertama,penutup windscreen pecah-sc cakap tak ada warranty,di suruh sy beli sebab katanya harga tak sampai 4 ringgit,bengang betul!!!! 2)bunyi krok-krok di sebelah bawah enjin semasa jalan perlahan di atas jalan yg tak rata-berkali-kali lapor kat sc tapi masih lagi berbunnyi-tak tahu samada check atau pun main lepas tangan saja 3) baru-baru ini kereta eb sy tiba-tiba bobor minyak hitam semasa pemanduan-amat bengang sebab baru lepas servis iaitu 45.000km.Harap pihak proton ambil perhatian banyak terhadap komen-komen yg dikemukakan.

Raksasa Kinabalu said...

Saya pakai exora lama (bukan bold). Selepas tempoh 5 tahun enjin tiba tiba tune tinggi. Barang plastic di kerusi semua patah reput kot. Head rest rosak dan mudah koyak. Performance ok kalau selalu service. Enjin mantap utk family car. Bukan untuk racing. Saya suka. Kalau proton bagi warranty Kat barangan plastic lagi ok

Unknown said...

Salam utk semua pengguna Exora CFE Turbo di Sabah, Kota Kinabalu. Kami boleh menyelesaikan masalah turbocharged anda dgn kos yg murah jika dibandingkan dgn hantaran ke EON.Hubungi says (Simon -01131559908) atau wassup sekirannya Turbo Exora anda bermasalah. Hanya utk Exora Bold CFE sahaja.

duwan06 said...

salam, nak tanya kepada kawan2. exora saya mil:92***, beberapa harini rasa macam gear dia tak boleh top speed. maksudnya kalau gear dia boleh cecah speed yg ke 6, speed yang ke6 tu macam tak ada. jadi RPM dia hampir cecah 3 utk 80km/j... terima kasih atas pandangan.

khairul said...

beli lg kete proton..support buatan malaysia ek..aku dh serik dh..aku jual dh kereta aku pas 3thn pakai.rugi pun xpe dr kuar duit nk repair memanjang duit repair je tiap bulan dh blh beli tayar keta 2biji pada harga 380.pada yg x merasa masalah pada kereta korang aku ucapkan tahniah la..pada yg terkena masalah2 yg x sepatutnya harap bsabar la.. guna gearbox lama lg bgs dr gearbox cvt.. cvt honda pun bermasalah beb..toyota pun..

Norzi Muin said...

ermm..bila baca coment2 di atas ni rasa takut pula dengan keadaan kesihatan exora sya yg suda menjangkau usia 3 tahun...skg ni klau da naik bukit bkn mcm dulu lagi pecut seperti d atas jln rata skg ni mcm ada benda tarik di belakang naik pun mcm nak semput2..takut nak check dekat proton sbb klau dia inform yg bkn2 takut pengsan di servis center dorang.selalunya bila pecut laju bab yg paling sya suka adalah bunyi turbonya...pesshhh gitu tapi skg mcm tak de da..huhu...tapi walaumcmana pun di antara MPV yg sya guna exora paling selesa ,power dan laju ..steady gitu..sya doakan kereta sya panjang umur dari dari segala penyakit seperti yg d suarakann...huhu

Amir Siraj said...

Bro, dia tukar 4 bijik tayar sekali.

Amir Siraj said...

Bro, dia tukar 4 bijik tayar sekali.

dee sufi said...

sy pernah guna kereta toyota avanza dan sekarang Innova.. namun sy tetap guna juga kereta exora. kereta pertama sya adalah proton Iswara, ketika saya susah dulu. sgt berguna. infact kereta proton byk berjasa kpd org yg tidak mampu. Saya tetap support kereta national walaupun sy sudah mampu yg lain. So far, exora saya, tidak memberi masalah, setalah digunakan lebih tiga tahun. Milage pun dah lebih 45k.. ok je.. kereta ni, kalau kita jaga, service on time.. ok je.. insyaallah. kereta lain pun ada juga masalah nya. Masa saya guna avanza dulu, pun ada masalah, tp nasib baik masih dlm guarentee, dpt ganti. kalau tak, parah, sbb kereta toyota.. mahal maintenance nye

Shukor mn said...

saya beli exora 2010,pakai 4 tahun,dah jual,banyak masalah:
i) motor kipas radiator rosak
ii) petrol punya hos(salur minyak) bocor,dekat air filter,petrol terpancut keluar
iii) lampu abs menyala,kadang kadang padam
iv) wiper link patah
v) wiper tak berfungsi untuk kelajuan no 3
vi) minyak brek bocor pada tayar depan sebelah kiri
vii) paling teruk,altenator rosak selepas 3 tahun pakai

Shukor mn said...

saya beli exora 2010,pakai 4 tahun,dah jual,banyak masalah:
i) motor kipas radiator rosak
ii) petrol punya hos(salur minyak) bocor,dekat air filter,petrol terpancut keluar
iii) lampu abs menyala,kadang kadang padam
iv) wiper link patah
v) wiper tak berfungsi untuk kelajuan no 3
vi) minyak brek bocor pada tayar depan sebelah kiri
vii) paling teruk,altenator rosak selepas 3 tahun pakai

duwan06 said...

So, sekarang tukar pakai kereta apa?

Nazri Khamidin said...

Exora Bold, kepada kawan-kawan yang nak berbincang mengenai exora bold, sila email saya nazrikhamidin@yahoo.com...nak tahu apa sakitnya, apa sedapnya, semua saya dah lalui selepas mileage 115,000, baru keluar proton edar kerana hos minyak hitam pecah....hahahahahha.

Rosmaria Omar said...

hurm...semua masalah yang dihadapi kat atas dah saya alami dan memang duit habis beribu2 ringgit, so regreted dgn servis proton dan beli exora bold cfe..

ameelliya alykallam said...

servis di sc yg sah...ikut jadualnya...kalau tak menangis...

AzharEhwan said...

Ahhh... krik krik krik lepas tu kalau tekan minyak duk duk duk... bila brake tok tok tok di bahagian depan...
ada sapa2 tahu.. makanik kata tukar semua bushing ... betul ke?

Abu Bakar Bin Muhamad Rom said...

Exora ok bagi yg ingin kan kesederhanaan dlm hidup so far saya pakai dari tahun 2013 alhamdulillah baik

Unknown said...

Masa tukar bateri enjin kete hidup or mati? Spptnya enjin kereta kna hidup, klau x semua sistem akn reset. Memory semua padam. So kna p installed ecu.

Brother said...

Masa tukar bateri enjin kete hidup or mati? Spptnya enjin kereta kna hidup, klau x semua sistem akn reset. Memory semua padam. So kna p installed ecu.

Unknown said...

Terima kasih atas pengalaman yang dikongsikan. saya amat tertarik dengan exora dari segi ruang dalaman dan rekabentuknya. tetapi, boleh harap ke kereta ini? :-)

dee sufi said...

Sy pernah pakai avanza.. innova dan rav 4.. tp sejak pakai exora sy puas hati..dah masuk tahun ke tiga. Luas dan practical Serta Jimat minyak. Belakang jika lipat tpt duduk...Jd flat surface...luas

Hariri said...

As salam Azie Yus
Macamana dengan exora awak sekarang? Exora bold saya hampir sama masalahnya. Ader apa apa penyelesaian tak?

Sulaiman Mat said...

Saya telah menggunakan exora CFE Bolt selama 1 thn 4 bln mil
ige skg 24800km .asalah yh rakanx alami mengenai pemanduan tak konsisten disebabkan oleh steering preply boleh diatasi dgn membuat penambah baikan pada steering rack bush . Dan mengenai tayar belakang yg mkn dlm tu pulak kena buat sendiri sebab panel yg ada tiada pengalaman berkenaan masalah tu kalau nak tau lebih lanjut hubungilah saya saya akan atasi masalah tu sebab saya ada bengkel sendiri dan bukan hanya exora je ada masalah axle belakang myve toyota estima dll kenderaan yg menggunakan axle gantung memang ada masalah tu banyak yg dah saya selesaikan jadi kepada sesiapa yg dah beli jgn risau semua masalah ada jln penyelesaiannya.

Sulaiman Mat said...

Saya telah menggunakan exora CFE Bolt selama 1 thn 4 bln mil
ige skg 24800km .asalah yh rakanx alami mengenai pemanduan tak konsisten disebabkan oleh steering preply boleh diatasi dgn membuat penambah baikan pada steering rack bush . Dan mengenai tayar belakang yg mkn dlm tu pulak kena buat sendiri sebab panel yg ada tiada pengalaman berkenaan masalah tu kalau nak tau lebih lanjut hubungilah saya saya akan atasi masalah tu sebab saya ada bengkel sendiri dan bukan hanya exora je ada masalah axle belakang myve toyota estima dll kenderaan yg menggunakan axle gantung memang ada masalah tu banyak yg dah saya selesaikan jadi kepada sesiapa yg dah beli jgn risau semua masalah ada jln penyelesaiannya.

Sulaiman Mat said...

Saya telah menggunakan exora CFE Bolt selama 1 thn 4 bln mil
ige skg 24800km .asalah yh rakanx alami mengenai pemanduan tak konsisten disebabkan oleh steering preply boleh diatasi dgn membuat penambah baikan pada steering rack bush . Dan mengenai tayar belakang yg mkn dlm tu pulak kena buat sendiri sebab panel yg ada tiada pengalaman berkenaan masalah tu kalau nak tau lebih lanjut hubungilah saya saya akan atasi masalah tu sebab saya ada bengkel sendiri dan bukan hanya exora je ada masalah axle belakang myve toyota estima dll kenderaan yg menggunakan axle gantung memang ada masalah tu banyak yg dah saya selesaikan jadi kepada sesiapa yg dah beli jgn risau semua masalah ada jln penyelesaiannya.

Alvin Lim said...

Saya baru nak booking 2016 Exora Premium Turbo... Minta sahabat sahabat yang pernah pakai ade tak masalah kereta ni?

Abang said...

Pada yang bercadang nak beli Exora Bold, pastikan anda membeli model terkini MC2. Majoriti masalah yg berlaku pada model lama telah ditambahbaik pada model MC2 ini.

mohammad morshidi said...

Turbo dah out kipas patah dlm
.proton kata kene tukar new set budget dlm 7k plus..mana nk carik yg second hand ke dah la budget tgh runcing ni..budak2 nk kene hanta..oh ekonomi.....

Online Business said...

baru rancang nak bli exora primium,sbb harga dia mcm new avanza 1.5G.. tapi avanza kecik sikit, nak kena tengok model2 lain jgk ni, sekarang masih pakai proton persona 1st model, dah 8thn milage 85k,, setakat nie semua yg major belum buat termasuk la, tukar clutcs, timming belt, absober depan.. pernah tukar kabel hose minyak petrol bocor sbb begesel dgn hose aircond, kasi ikat tarik hose minyak supaya tak gesel dgn hose lain,dgn lower arm saja...syukur masih selamat jalan walaupun jalan kat sabah nie tak cantik,bnyk lobang.. kereta hanya bawa tidak lebih dari 90km/h, selalu bawa 80km/h dah kena siku dengan bini sbb dia rasa laju..he3

Online Business said...

baru rancang nak bli exora primium,sbb harga dia mcm new avanza 1.5G.. tapi avanza kecik sikit, nak kena tengok model2 lain jgk ni, sekarang masih pakai proton persona 1st model, dah 8thn milage 85k,, setakat nie semua yg major belum buat termasuk la, tukar clutcs, timming belt, absober depan.. pernah tukar kabel hose minyak petrol bocor sbb begesel dgn hose aircond, kasi ikat tarik hose minyak supaya tak gesel dgn hose lain,dgn lower arm saja...syukur masih selamat jalan walaupun jalan kat sabah nie tak cantik,bnyk lobang.. kereta hanya bawa tidak lebih dari 90km/h, selalu bawa 80km/h dah kena siku dengan bini sbb dia rasa laju..he3

AiLiFamily said...

Kebiasaan org2 yang komen dlm internet ni sbb tak puashati, org yang puashati pulak nak buat apa bising-bising, banyak lg benda nak fikir.

Saya guna EB first batch tahun 2012, baru renew tahun ke 4 bulan April 2016.

Sebenarnya semua brand kereta ada masalah, cuba cari SURE 100% mmg akan ada.

So dari pengalaman saya, EB ni ada beberapa faktor, (1) Proton (2) service Center (3) Pemilik/pengguna, semua terlibat utk menjadikan pengguna berpuashati.

Kebanyakkan masalah yang timbul selagi under warranty pegi la claim, even contoh inlet radiator mudah patah tu pun dah ada dlm list replacement program, bila kita dtg service diorang terus tukar.

Ada komen EB tak power masa naik brincang, sebelum kutuk orang fikir dlu, turbo ni tak sama mcm N/A, cc EB turbo 1559 even exora lama N/A cc 1599. selagi rpm enjin tak lebih 2000rpm turbo tu tak boleh boost, saya pun penah kena dkt situ tp pemandu pun kena la faham sistem juga.

Saya selalu bwk blk kg agak laju dgn muatan 7 org termasuk kanak-kanak, penah time rushing drive dlm range 190-200kmh. Alhamdulillah steady

Penah juga test power dgn kereta-kereta N/A belagak laju, semua yg enjin cc bawah 1800 kena tapau baik speed atau pickup, ade brother kat atas tu komen livina cc 1600-1800 tu lagi laju/power, maaf cakap, mcm sengal. Test power atas hiway dengan civic 2.0, accord 2.0, tucson 2.0, wish 2.0, innova 2.0, altis 2.0... secara rendah diri kata memang seri-seri, testing speed semua atas 160kmj.

Bersyukur la atas semua nikmat, semua rezki Allah yang bagi

Dr Milah said...

Beli 10 hari lepas sadly, Bru kuar showroom exora bold turbo mileage 30km masuk hiway, alignment lari belah kiri badly, then pecut 110 stering gegar gegaran . Call salesman dia kata kna buat alignment balancing, kreta baru ni maa, proton tak jaga quality. Pastu alignment OK, but gegaran still. Then, bawa jln atas hiway bru jln 45 minit bunyi kilk-klik tak renti dlm fuse box, pastu masuk RnR lepas 5 minit baru bunyi klik-klik stop. Then, bawa ke servis mileage 1500 , report kt servis bunyi klik-klik dia kata tadak pa pa pun. Hotak kau!! Yg aku bg ko dengar hphone aku tu pe. Servis proton macam taik. I wish I never bought proton again. Tak ubah perangai sejak dulu proton ni since my first car iswara in 1999, then wira. Anyway pick up good, cuma turbo tu agak lambat skit a bit dangerous kalau cross road along busy road bukan cross lane ye. Space luas sesuai utk ramai anak, comfortable. Yg ko buat signal and wiper ikut europah psai pa, bangang tol. Konpius aku byk kali tersasul. Moralnya..sapa yg tder duit or duit ceput boleh beli exora. Klau ada kemampuan dont you ever try buying proton cars ever in your life!!! pesan kat anak cucu cicit..bukan tamau support negara but..the facts are..wordless. So kalau beli jugak bersabarlah dgn karenah exora ni dan bersyukurlah dgn nikmat yg di kurniakan. Selamat hari raya maaf zahir batin.

Online Business said...

Dr Milah, beli exora spec apa? kawan aku pakai exora primium,tahun ke2, smlm keluar bunyi kat gearbox.. tp tu dia dah lenjan bawak gie tawau dari KK.

Norkamal 9W2CCV said...

Saya punya cps masalah bila tekan brake trus pedal rapat ke dinding bocor takde... Minyak cukup bleading dah buat.. Apa masalah pun tak tau..

Cfe 2012 said...

Saya baru kna kes cvt hidup..pastu gear x bfungsi spt kosg..ini tjadi bile saya biarkn enjin keter n aircond hidup tanpa bergerak (still parking) dlm kurg kt 40-60 minit.masa tu cuaca di luar agak panas juga...
Ape yg saya buat:..saya off engine, biarkan dlm 3-5 minit, pastu on engine semula..cvt padam n gear bole bfungsi semula..Alhamdulillah..mgkn minyak cvt mjadi tlalu panas bile cvt mnyala n mnjadikan gear system x bfungsi..rasayer..tp alhamdulillah sampai skrg ok dan myak cvt pn blum tukar lg sbb blum cukup mileage...

Cfe 2012 said...

Saya baru kna kes cvt hidup..pastu gear x bfungsi spt kosg..ini tjadi bile saya biarkn enjin keter n aircond hidup tanpa bergerak (still parking) dlm kurg kt 40-60 minit.masa tu cuaca di luar agak panas juga...
Ape yg saya buat:..saya off engine, biarkan dlm 3-5 minit, pastu on engine semula..cvt padam n gear bole bfungsi semula..Alhamdulillah..mgkn minyak cvt mjadi tlalu panas bile cvt mnyala n mnjadikan gear system x bfungsi..rasayer..tp alhamdulillah sampai skrg ok dan myak cvt pn blum tukar lg sbb blum cukup mileage...

Abang Catz said...

Aku antara pembeli terawal exora bold cfe. Mileage dah 130k. Banyak problem gak aku dah hadap dgn kereta ni walaupun jasa dia boleh tahan tingginya.
Antara isu-isu yg aku dah hadap:
1. Tayar botak sebelah (bnyk kali)
2. Radiator cover crack (2x)
3. Radiator inlet crack (1x)
4. Reset lampu cvt
5. Tukar abs sensor (1 biji)
6. Brake light rosak sebelah
7. Water cooler hose pecah
8. Reverse cam makin blur
9. Handle seat belakang tercabut
10. Spark plug coil crack

Tu je la yg boleh recall. Kenkadang rasa mcm nak jual je....tapi ada ke org nak beli....

Fauzie said...

EB saya 2012 , 1st model. Lampu CVT menyala, ABS dah tukar 2 kali, kotak minyak hitam pecah dalam perjalanan. Tiba-tiba enjin mati ditengah simpang lampu trafik. Brek pump bocor. Dan hari ni (01/09/2016) lampu signal brek menyala, tekan minyak jalan le jugak walaupun perlahan dgn bunyi enjin yg kuat dan bergetar. Esuk pulang balik kat maybank tak sanggup dah nak tanggung kerugian.

Fauzie said...

EB saya 2012 , 1st model. Lampu CVT menyala, ABS dah tukar 2 kali, kotak minyak hitam pecah dalam perjalanan. Tiba-tiba enjin mati ditengah simpang lampu trafik. Brek pump bocor. Dan hari ni (01/09/2016) lampu signal brek menyala, tekan minyak jalan le jugak walaupun perlahan dgn bunyi enjin yg kuat dan bergetar. Esuk pulang balik kat maybank tak sanggup dah nak tanggung kerugian.

Ezora Bold Owner said...

Antara masalah EB tahun 2012 sya ialah:
1. Sensor ABS (Tukar 2 unit foc)Pomen ckp biasa sbb yg asal sgt low quality
2. Rear brake lamp malap (Tukar baru foc) Pomen ckp litar tak support/komponen low kualiti/ byk sgt led, model baru dah dikurangkan led
3. Brake disk bengkok (Tukar baru sendiri) Pomen tak tahu kenapa
4. Kereta undur kat bukit curam (guna gear L) bahaya kpd pengguna yg baru, stardard EB
5. Tayar belakang makan dalam/luar (Tayar asal low kualiti dan perlu aligment) Tukar tayar dan aligment khas belakang, pemanduan lebih stabil dan stereng centre
6. Brake lambat stop (tukar brake pad berkualiti/berjenama)
Selepas semua masalah diatas diatasi EB sya sudah sgt selesa apabila dipandu. Pendapat sya kereta perlu dipanaskan walaupun sekejap sebelum dibawa dan jgn start enjin terus selepas kunci dimasukan. Tunggu sehingga lampu padam baru start enjin. Perlu diingat EB menggunakan soft turbo kerana tujuan asal utk family car. Jika soft turbo dimatikan enjin akan cepat rosak/haus. Ini hanya pendapat sya. Tq

Online Business said...

keputusan muktamad,, tak jadi beli exora..tggu suzuki ertiga la

Vijayakumar Arachan said...

Saya pakai eb cfe dah 3thn selama ni x ada problem tapi baru2 ini masa jln tiba2 power mati tapi enjin jln power mati tiba2 hidup balik. Lepas tu lampu abs menyala dan check engine pun myala. Bawa es kata problem dgn tcu dan ecu tapi tak tahu solve. Dah tukar bateri pun sama. Ada sesiapa problem sama dan apa boleh buat?

Unknown said...

Ni tau tk psal keta ni

suhairi yunus said...

Ni tau tk psal keta ni

Mohd Rizal Atan said...

Saya pakai exora bold 2013. Setakat ni Alhamdulillah, ok je. Kecil-kecil tu ada la, spt. lampu ABS menyala. Tapi dah baiki dan ok. Cuma sekarang ni bila Permulaan tekan minyak ada bunyi sikit. Pergi ke SC kata engine mounting. Dah order tunggu SC call untuk repair. So far, puas hati

Mohd Rizal Atan said...

Saya pakai exora bold 2013. Setakat ni Alhamdulillah, ok je. Kecil-kecil tu ada la, spt. lampu ABS menyala. Tapi dah baiki dan ok. Cuma sekarang ni bila Permulaan tekan minyak ada bunyi sikit. Pergi ke SC kata engine mounting. Dah order tunggu SC call untuk repair. So far, puas hati

Mohd Dzuraidi Abu talib said...

Salam,Saya dah pakai exora manual selama 7 tahun....so far oklah....kalau nak kata x ada masalah....masalah yg biasa tu adalah.....saya bercadang nak beli exora bolt turbo......rasa dah tua pakai manual....bolehlah isteri saya bergilir2 bawa semasa perjalanan balik ke Besut.

Mohd Dzuraidi Abu talib said...

Salam,Saya dah pakai exora manual selama 7 tahun....so far oklah....kalau nak kata x ada masalah....masalah yg biasa tu adalah.....saya bercadang nak beli exora bolt turbo......rasa dah tua pakai manual....bolehlah isteri saya bergilir2 bawa semasa perjalanan balik ke Besut.

Mohd Afai said...

Saya baru pakai exora bold 6 bulan, cvt cover crack..minyak meluncur laju mcm disimbah2..engine mounting LH side pun dah ganti, ganti oun silap, pakai preve punya. Tukar semula yg betul pkai sumprimS punyam now ABS lampu lak problem..mnyala dn break jdi mcm jem..stering memang berat belah LH side...adoiii

Mohd Afai said...

Baru km 35k..lepas harap semua ok

Mohd Afai said...

Baru km 35k..lepas harap semua ok

Mohd Afai said...

Saya baru pakai exora bold 6 bulan, cvt cover crack..minyak meluncur laju mcm disimbah2..engine mounting LH side pun dah ganti, ganti oun silap, pakai preve punya. Tukar semula yg betul pkai sumprimS punyam now ABS lampu lak problem..mnyala dn break jdi mcm jem..stering memang berat belah LH side...adoiii

Mohd Afai said...

Test power

Mohd Afai said...

Test power

norkhairy norman said...
This comment has been removed by the author.
norkhairy norman said...

Shukor mn said...
saya beli exora 2010,pakai 4 tahun,dah jual,banyak masalah:
i) motor kipas radiator rosak
ii) petrol punya hos(salur minyak) bocor,dekat air filter,petrol terpancut keluar
iii) lampu abs menyala,kadang kadang padam
iv) wiper link patah
v) wiper tak berfungsi untuk kelajuan no 3
vi) minyak brek bocor pada tayar depan sebelah kiri
vii) paling teruk,altenator rosak selepas 3 tahun pakai
----------------------------------------------------------------------------------

maaf tuan Shukor nak tanya..
Kereta Tuan Manual ke Auto...?

imarizq zaraisha said...

saya semalam menangis depan pengurus kulis auto.. sebab geram x siap2 dah 3 minggu hantar. lepas tu saya syak mereka tak ada kepakaran dan malu nk minta bantuan.. kereta exora saya rosak turbo kemudian gear box.. saya mmg xnk rekemen beli. saya menyesal sangat2 beli exora. Bila ada masalah.. call customer care.. jawab kasar sangat.. pada siapa sy nk mengadu..

kimieyumie said...

sy pakai EB turbo. umur kreta baru 3 tahun 1 bulan. milleage kreta baru 56k. servis sentiasa ikut jadual dgn sc proton. tiba2 ada bunyi dkt enjin. buat apoiment dgn sc. belum sampai d sc, kreta breakdown pertengahan jalan. tpksa call towing tarik ke sc. bila cek rupa2nya timing belt pecah... warantty dah tamaat . terpaksa byr cash.. kecewa sgt... benda tu patut ada warantty sbb tak sampai lg waktu utk d tukar bdasarkan umur dan km nya...

ahmad assim said...

saya baru nii, Tensioner rosak dgn Pollynya, abis laa sebelah tgn,,,kmdian sistem ABS ganggu.....

kia rio said...

Exora bold yg saya guna dah 3thn 4 bulan..mileage dah 60k...alhamdulillah ok saja (mgkin luck dapat produk yg berkualiti )..kereta pertama saya iswara 1999 pun ok selepas 5 thn dijual sebab upgrade honda civic (2nd hand) ..tang ni ada problem sikit pasal aircond tak cukup sejuk walaupun dah tukar semua component aircond kpd crv, yang kedua penutup inlet getah utk saluran coolant keenjin selalu pecah menyebabkan overheat 2x..lepas 11 thn guna trpaksa letgo...exora bold setakat ni memang ok cuma ada masaalah dengung kdg2 waktu reverse ...dr performance naik bukit n memotong memang baik utk kategori mpv..mmg terasa mcm 2.0 je tambahan pertukaran gear cvt mmg lancar kalau nak bandingkan dgn innova.

Mohammad Railey said...

tuan..apa sebab exora saya mengeluarkan asap putih dari exzoz lebat berterusan..adakah masalah piston atau leaking.sebab lama dh x servis.adakah saya hanya perlu tukar minyak dan filter je.

Haiza Shahir said...

Brapa kos utk set balik ECU dan CVT.Dimana yg sesuai utk dihantar

ummudhiyaa corner said...

Kereta kami pun jadi begini.apa penyelesaiannya

Yus Rizal said...

Saya dah 5 tahun pakai exora star.yg sudah diganti.pompa air.timing bell.pompa wiper satu set.aki.saringan oli.saringan hawa.breaker depan.kaca kecil.kaca depan 2 kali ganti krn retak.busi dan oli

Amirul Trader said...

minyak engine terbaik utk exora bold ape ye? selain kt sc dorg tukar petronas punya..mungkin ade yg lebih bagus...mohon pencerahan

Nariman Md Arif said...

Rm1000 tu termasuk tayar baru sekali kot.. ok la tu..

Nariman Md Arif said...

Model mc2 tu ape bro.. bg pencerahan sikit.. im newbie

dee sufi said...

petronas lub la yg terbaik.. 3 times in a row.. world champ

Imran Ariff said...

Salam.... Ada sesiapa pernah servis turbocharger exora? Tak kena servis ke? Benda tu ada bearing semua takkan tak kena chk apa2? Nak kena tunggu kong lps tu nk kena tukar sebijik rm7k ? Bagus betul biz plan proton ni...

Rosdi Hussain said...

Saya dah pakai 4 tahun eb 2012.setakat ni ok jer...kedah to Trg/Kota Baru ok.cuma sc pangvil balik tukar hose minyak. Free je..

Ayu azni said...

Assalam.. inlet radiator saya baru patah... berapa kos tukar? Exora 2013 turbo bold

Ayu azni said...

Kena cek no chasis.. baru patah hari ni.. berdesup temperature naik.. sedih

Ayu azni said...

Kena cek no chasis.. baru patah hari ni.. berdesup temperature naik.. sedih

Rozaini Ahmad said...

kalau pada panel keluar LO then bateri menyala, adakah kena tukar bateri?

Putra Seth said...

kwn pengguna EB keluaran 2012.
kelebihan
– sgt selesa utk yg dah berkeluarga.
– air cond sgt sejuk (bole beku bijik)
– pickup xde masalah nak overtake, pjt bukit senyum (pernah tapaw livina naik genting)
– tayar spare spotrim standard 16inci tbaik (dulu pki gen2 rim besi wane kuning)
– minyak safe ikot cara pemanduan.
– value for money utk saye ni bini x keje.
– pernah test speed 180kmh hway utara selatan masih stabil bole pg lg x brani bile pk ade pasenger.
– myk gear box tuko pd 60k milelage n plug(tp kos rm1.2k)
Kelemahan
– dlm waranty klim tuko abs sensor 2kali, plastik radiator tuko kpd besi, start enjin ade bunyi bende pelik pd engin, tuko oilseal myk hitam leak.
– yg ni paling aku geram engin slalu jerking mcm nak mati slps servis dlm 2minggu jd balik. proton servis throtle body n tuning blk skjp je ok jd blk. sampai abis waranty x selesai. katanye lps tuko myk gear box n plug ok. bohong skjp je jd balik. penat dah aku gi proton msalah yg sama berulang. padahal aku x pernah servis bengkel luo pun. tp nak wat camne tu je kereta mpv yg kite mampu pakai. n yg terkini rakan sekerja pakai EB masalah sama engin jerk kene tuko gear box sketul kerugian dkt 8k. adoi harap x jadi pada EB aku.
INI FAKTA BKN AUTA K. PROUD TO BE MALAYSIAN..

Fadillah Abd Kadir said...

mohon bantuan lampu batery menyala kemudian lampu cvt pula menyala... perfi ke proton memberitahu batery over charge... untuk kereta exora bold... sudah dua kali reset... mohon pandangan dan pendapat semua

Fadillah Abd Kadir said...

mohon bantuan lampu batery menyala kemudian lampu cvt pula menyala... pergi ke proton dan mereka memberitahu batery over charge.. reset balik semua ok... namun ia tidak kekal lama... akan terjadi balik lampu batery menyala dan lampu cvt pon sama menyala menyebab kan kereta tiada power utk bergerak. kena berhenti dan hidupkan balik engine baru boleh bergerak... kerap berlaku sehari sehingga 15 kali terjadi untuk kereta exora bold... sudah 6 kali reset... asa sesiapa pernah mengalami masalah ini dan apa pe yelesaian dia...

As syafi_mikail said...

Assalamualaikum..saya pakai eb beli tahun 2016..setakat ni ok..so far so good pemanduan bleh dikatakan selesa..ruang yg luas..tapi masalah yg ketara bunyi kipas yg kuat..kalau on je econ lagi la kuat bunyi kipas tu..da p sc diorg ckp tu bunyi normal bagi eb..bgi saya tu xnormal..carila jalan selesaikan mslh bunyi2 bising ni confirm ramai yg akan berpuas hati beli eb..

As syafi_mikail said...

Assalamualaikum..saya pakai eb beli tahun 2016..setakat ni ok..so far so good pemanduan bleh dikatakan selesa..ruang yg luas..tapi masalah yg ketara bunyi kipas yg kuat..kalau on je econ lagi la kuat bunyi kipas tu..da p sc diorg ckp tu bunyi normal bagi eb..bgi saya tu xnormal..carila jalan selesaikan mslh bunyi2 bising ni confirm ramai yg akan berpuas hati beli eb..

Bahtiar Abdulkassim said...

Saya beli Exora Bold pada 29 Januari 2014. Sejak beli dah banyak parts ditukar baru. Antaranya sensor ABS, paio aircond, kondensor aircond, turbo kit 6 komponen. Percuma je sebab masih dalam waranti 3 tahun.

Sekarang dah 23 januari 2017.
Lagi berapa hari je lagi warranti 3 tahun nak habis, lampu amaran enjin pula menyala. Saya bawa ke pusat servis proton edar Sri Manjung. Lepas diperiksa katanya oxigen censor problem dan stok kena order. Saya bawa dulu exora ni balik kL. Saya pergi ke proton edar caw. Jln Chan Sow Lin. Diorang pun takde stok. Saya minta diorang periksa kat komputer cawangan mana yang ada simpan stok. Diorang kata ada kat Shah Alam excellent center.

Sekarang saya tengah tunggu diorang siapkan. Sambil tu saya melawat galeri pameran proton.

Sparepart Free je selagi dalam waranti 3 tahun.
Untuk makluman, saya mantain servis setiap 5000km dan guna minyak pelincir petronas semi sintetik dan fully sintetik.

Setakat bagi saya ni puashati lah guna Exora.

Tips tambahan: saya kena kelentong dengan worksyop dealer proton yang kata barang aircond takde waranti. Sejak tu saya servis hanya di proton edar sahaja.

sawadeekarp said...

Saya pun baru terjadi... Mcm mana nak selesaikan masalah ini

sawadeekarp said...

Saya pun baru terjadi... Mcm mana nak selesaikan masalah ini

Unknown said...

Saya pakai exora first model akhir tahun 2010. Masalahnya ade lah sikit banyak. Antaranya;
1. salur paip minyak petrol bocor.
2. Auto cruise dah 2 kali rosak.
3. Skru kipas cooling fan tercabut
masa 50000km.kosnya rm 300.
4. Clip dan tempat clip saluran udara
Atas enjin tercabut dan pecah
Selepas 1 tahun.
5. Plastik Tapak Monitor tv pecah.
6. Plastik atau getah balut setereng reput.
7. Computer box rosak kerana saluran air aircond tersumbat selepas 125000km
Kosnya rm2000.

Ade lagi sebenarnya tapi tak berapa ingat. Yang akhir tu paling mahal. So kena cuci saluran air air cond kat dashboard kalau tak nak duit terbang.

So far exora ni boleh pakai tapi kena cermat dan tahu ape nak buat kalau nampak atau bunyi sesuatu yg pelik kat kereta. Wasap saya utk tahu caranya.ok zaid coway 01112986320.tq.

Unknown said...

Saya pakai exora first model akhir tahun 2010. Masalahnya ade lah sikit banyak. Antaranya;
1. salur paip minyak petrol bocor.
2. Auto cruise dah 2 kali rosak.
3. Skru kipas cooling fan tercabut
masa 50000km.kosnya rm 300.
4. Clip dan tempat clip saluran udara
Atas enjin tercabut dan pecah
Selepas 1 tahun.
5. Plastik Tapak Monitor tv pecah.
6. Plastik atau getah balut setereng reput.
7. Computer box rosak kerana saluran air aircond tersumbat selepas 125000km
Kosnya rm2000.

Ade lagi sebenarnya tapi tak berapa ingat. Yang akhir tu paling mahal. So kena cuci saluran air air cond kat dashboard kalau tak nak duit terbang.

So far exora ni boleh pakai tapi kena cermat dan tahu ape nak buat kalau nampak atau bunyi sesuatu yg pelik kat kereta. Wasap saya utk tahu caranya.ok zaid coway 01112986320.tq.

Unknown said...

masalah signal tak boleh function.dlm paparan meter function tapi check kat lampu takde.dah try check yg simple fius & mentol ok.
mintak pendapat apa lg yang boleh check

fadli norani said...

siapa ada pengalaman tukar gear box? anggaran harga??

SYUKOR RAHMAT said...

Plan nk ambil exora 2017
OK KE?

Eugene Francis said...

Hi Everyone , just to share that i have own EB since January 2013 (year made 2012) . Masa baru ambik, memang ada few items yang perlu dibetulkan oleh Service Center tapi lepas tu mmg smooth all the way except jerking dan engine mati tetiba bila nak reverse. Mileage sudah 125k dan baru baru ni, problem engine die off masa berhenti dan susah accelerate , SC sudah reprogram and update software and tukar sekali Oxygen Sensor.
Just to share , memang tak ada kereta yg perfect dlm dunia ni but this Exora Bold has served me well thru all types of condition. Kereta mmg kerap outstation dgn based speed kelajuan 140kmh hingga ker 200kmh. I will still recommend everyone to buy an Exora Bold version = Value For Money , Spacious , Practical , Adequate Power dan Safety (ABS+EBD+ESC) . In terms of consumption = kalau kaki kanan berat , dont bother calculating Fuel Consumption. Nak Jimat bawak within the range of 60 to 90 kmh on highway.
Alright , this is my sharing

Unknown said...

Sy pn pkai exora bru sethn setengah n milelage 60k.dulu service 2x anta dealer proton.tapi dealer x blh wat semua mcm proton edar service centre wat cth dealer x der alat nk reflash ecu engine if cvt problem..n lelain masalh.wlupn under warranty dealer akan repair kreta korang lmbt.jdi semua service sy hntr proton edar service centre setapak..terbaik.sy guna kreta lasak..longdistance tiap hr..kl utara..utara ke seltan.alhamdulillah ok.

Unknown said...

Sy pn pkai exora bru sethn setengah n milelage 60k.dulu service 2x anta dealer proton.tapi dealer x blh wat semua mcm proton edar service centre wat cth dealer x der alat nk reflash ecu engine if cvt problem..n lelain masalh.wlupn under warranty dealer akan repair kreta korang lmbt.jdi semua service sy hntr proton edar service centre setapak..terbaik.sy guna kreta lasak..longdistance tiap hr..kl utara..utara ke seltan.alhamdulillah ok.

Unknown said...

Hari ni 15 mac 17...exora turbo 2015...kat hway area spg renggam...tgh lari 120kmj jer tup3 power hilang...rpm cuma dapat 3000 rpm jer...x bleh naik bukit tinggi dh...x boleh laju...bleh 50km/j jer carik gentian sblh. Keta trpksa tow g simpang renggam...sampai workshop toke cakap proton warranty void sbb taj full servis ngan proton...hangin punts pasal bwk keta balik pelan2 gi kg di batu pahat....mln hari bukak turbo sekatih sekatih...jumpa turbo blade jahanam dan turbo blade shaft patah/ putus...besok baru nk carik spare....sapa2 ada idea nk repair mohon bantuan.0137496299..mileage baru 39k shj. Tkasih tuan

mohdnoh mohdnoh said...

Hari ni 15 mac 17...exora turbo 2015...kat hway area spg renggam...tgh lari 120kmj jer tup3 power hilang...rpm cuma dapat 3000 rpm jer...x bleh naik bukit tinggi dh...x boleh laju...bleh 50km/j jer carik hentian sblh. Keta trpksa tow g simpang renggam...sampai workshop toke cakap proton warranty void sbb tak full servis ngan proton...hangin punya pasal bwk keta balik pelan2 gi kg di batu pahat....mlm hari bukak turbo sekatih sekatih...jumpa turbo blade jahanam dan turbo blade shaft patah/ putus...besok baru nk carik spare....sapa2 ada idea nk repair mohon bantuan.0137496299..mileage baru 39k shj. Tkasih tuan

mohd fauzie said...

Salam..sy sekadar nk berkongsi masalah kereta saga flx standar 1.3cc mileage 77,000 sudah genap 4tahun guna kete tu.
1. Masalah tanda seru bergerigi kluar kt meter dan tekan pedal minyak tak jalan kereta mengelabah di lebuhraya ketika tu bawak 110km.
2. Masalah alarm bunyi sendiri selepas dikunci.
3. Masalah kunci kete susah nk hidupkan enjin, kne try bnyak kali stat kete bru blh.. kerap blaku..hntr ke SC elok sekejap esok2 blaku lagi.

Ada sapa2 blaku cmni blh bg pendapat dan pandangan cmne nk atasi masalah ini..

mohd fauzie said...

Salam..sy sekadar nk berkongsi masalah kereta saga flx standar 1.3cc mileage 77,000 sudah genap 4tahun guna kete tu.
1. Masalah tanda seru bergerigi kluar kt meter dan tekan pedal minyak tak jalan kereta mengelabah di lebuhraya ketika tu bawak 110km.
2. Masalah alarm bunyi sendiri selepas dikunci.
3. Masalah kunci kete susah nk hidupkan enjin, kne try bnyak kali stat kete bru blh.. kerap blaku..hntr ke SC elok sekejap esok2 blaku lagi.

Ada sapa2 blaku cmni blh bg pendapat dan pandangan cmne nk atasi masalah ini..

reezal said...

Pn apa yg rosak

reezal said...

Pn apa yg rosak

Yusree Mohd Holdy said...

Saya baru sebentar td. Perjalanan drpd lenggong ke kuala kangsar. Tiba2 lampu cvt timbul pula, terus drop pickup. Berhenti ditepi jln, matikan injin sebentar. Hidupkan semula. Ok Alhamdulillah. Mungkin kena reset semula. Sejak penghujung 2013 saya guna exora cfe ni. Yg paling cepat timbul kat panel meter tu ialah ABS signal.

Yusree Mohd Holdy said...

Reset sistem semula

frilled lizzard said...

satu bende je aku nak bgtau kalau da beli proton....sakit hati memanjang x kire dgn kereta , customer servis n macm2, mase terbuang, asyik mintk off sebabnye nak melayan karenah si bold ni....

exora bold...beli dalam bulan 7 2014..ni kereta keempat pakai setelah kelisa, myvi n honda city..beli ni pun sebab famili da bertambah..

first problem...mase trime kereta camera x function...tp disebabkan nak balik raye... ignore sekejap...lps raye pegi check...rupe2nye proton x sambung wire...xpe.. masalah kecik...malas nk mengamuk sakan..

Second...disebabkan kereta ni wif duk slalu gune pg keje...32 km pegi balik..mengadu ade rase gegaran setiap kali pedal ditekan n setiap kali selepas bonggol..pg check..DRIVE SHAFT PROBLEM...perasaan amarah da teruji..kereta x smpi setahun..da prob ..

Third...stereng gegar semasa pemanduan setelah tukar drive shaft( claim warranty) n da sampi tahap kronik pg check ...dua2 tayar hadapan da makan dalam smpi da klua benang.. beli tayar baru utk front wheel (continental)..

Ingat da settlwe...ni nk crite prob yg keempat yg x sudah2 smpi detik ini...unresponsive steering n kereta ni da tarik ke kiri...da 5-7 kali da buat alignment...

critenye..setiap kali selepas corner terase steering ni terbuai n degil sgt nk centre..sekejap senget ke kiri sekejap ke kanan..pg kedai tayar buat alignment n balancing...sebelum raye 2016...pomen mengadu steering rack bush prob..pg complaint kat proton yg berdekatan..diorng cakap x dpt nk buat...suh refer kat centre of excellence sebelah kesas...ni yg buat aku lagi sakit hati... selama pakai perodua n honda..yg aku experience dgn kereta aku dulu.. diorng akan cube buat dulu..n kalau x dpt.. diorng sendiri akan hantar kereta kite kat centre...ni proton awal2 dah ckp x bole buat...

pg COE, diorng ckp steering rack bushing aku maseh OK lagi..aku pun da jd confius.. tp disebabkan aku still insist nk tukar n still dlm warranty, diorng tukar gak akhirnye???

2-3 hari sebelum raye...prob still x settle gak n kereta da tarik tepi...pg check sekali lgi Alignment...pomen bgtau " u punye steering rack bushing ni still same je macm dulu"

aku da pening da...since there, da 5-7 kali da buat alignmrnt problem still not solve ...tayar da makan tepi...da hampir setahun da x follow up dgn COE..da x larat disebakan kesihatan x mengizinkan...

n Baru mgg lps pg balek COE buat compalaint sekali lg..n this time sungguh menyakitkan hati...da la hampir sebulan attempted call utk set appointment date n kali ni.. diorng suh aku tukar 4-4 tayar sebelum diorng nk check prob kerete aku ni...alasan nye..tayar da botak...senang je diorng...tayar ni prob pun disebabnkan kereta da tarik ke tepi

OK fine.. aku tuka semua..kali ni aku pg kat kapar ..kedai laen..saje nk test steering rack bushing alang2 nk tuka tayar..n last aku found out...pomen bgtau..steering rack bushing yg proton duk claim da tukar da ....da OUT..damn...

Kepercayaan aku terhadap staf2 proton di COE da hilang...betui ke diorng da tuka Steering rack bush aku dulu...ntah2 kereta je parking kat dalam tunggu da nak pukul lima baru hantaq klua...

Tobat doh...pasni aku dah tak nak pakai proton...sungguh mengecewakan!!!!!....

frilled lizzard said...

satu bende je aku nak bgtau kalau da beli proton....sakit hati memanjang x kire dgn kereta , customer servis n macm2, mase terbuang, asyik mintk off sebabnye nak melayan karenah si bold ni....

exora bold...beli dalam bulan 7 2014..ni kereta keempat pakai setelah kelisa, myvi n honda city..beli ni pun sebab famili da bertambah..

first problem...mase trime kereta camera x function...tp disebabkan nak balik raye... ignore sekejap...lps raye pegi check...rupe2nye proton x sambung wire...xpe.. masalah kecik...malas nk mengamuk sakan..

Second...disebabkan kereta ni wif duk slalu gune pg keje...32 km pegi balik..mengadu ade rase gegaran setiap kali pedal ditekan n setiap kali selepas bonggol..pg check..DRIVE SHAFT PROBLEM...perasaan amarah da teruji..kereta x smpi setahun..da prob ..

Third...stereng gegar semasa pemanduan setelah tukar drive shaft( claim warranty) n da sampi tahap kronik pg check ...dua2 tayar hadapan da makan dalam smpi da klua benang.. beli tayar baru utk front wheel (continental)..

Ingat da settlwe...ni nk crite prob yg keempat yg x sudah2 smpi detik ini...unresponsive steering n kereta ni da tarik ke kiri...da 5-7 kali da buat alignment...

critenye..setiap kali selepas corner terase steering ni terbuai n degil sgt nk centre..sekejap senget ke kiri sekejap ke kanan..pg kedai tayar buat alignment n balancing...sebelum raye 2016...pomen mengadu steering rack bush prob..pg complaint kat proton yg berdekatan..diorng cakap x dpt nk buat...suh refer kat centre of excellence sebelah kesas...ni yg buat aku lagi sakit hati... selama pakai perodua n honda..yg aku experience dgn kereta aku dulu.. diorng akan cube buat dulu..n kalau x dpt.. diorng sendiri akan hantar kereta kite kat centre...ni proton awal2 dah ckp x bole buat...

pg COE, diorng ckp steering rack bushing aku maseh OK lagi..aku pun da jd confius.. tp disebabkan aku still insist nk tukar n still dlm warranty, diorng tukar gak akhirnye???

2-3 hari sebelum raye...prob still x settle gak n kereta da tarik tepi...pg check sekali lgi Alignment...pomen bgtau " u punye steering rack bushing ni still same je macm dulu"

aku da pening da...since there, da 5-7 kali da buat alignmrnt problem still not solve ...tayar da makan tepi...da hampir setahun da x follow up dgn COE..da x larat disebakan kesihatan x mengizinkan...

n Baru mgg lps pg balek COE buat compalaint sekali lg..n this time sungguh menyakitkan hati...da la hampir sebulan attempted call utk set appointment date n kali ni.. diorng suh aku tukar 4-4 tayar sebelum diorng nk check prob kerete aku ni...alasan nye..tayar da botak...senang je diorng...tayar ni prob pun disebabnkan kereta da tarik ke tepi

OK fine.. aku tuka semua..kali ni aku pg kat kapar ..kedai laen..saje nk test steering rack bushing alang2 nk tuka tayar..n last aku found out...pomen bgtau..steering rack bushing yg proton duk claim da tukar da ....da OUT..damn...

Kepercayaan aku terhadap staf2 proton di COE da hilang...betui ke diorng da tuka Steering rack bush aku dulu...ntah2 kereta je parking kat dalam tunngu da nak pukul lima baru hantaq klua...

Tobat doh...pasni aku dah tak nak pakai proton...sungguh mengecewakan!!!!!....

Faizatul Syima said...

semua masalah di atas kereta exora saya dah alami, kereta beli tahun 2012, cermin retak baru 2 bulan beli, ABS nyala walaupun dah ganti baru, hos untuk sambungan aircond tu pun patah mekanik just tampal ngan gam je, tahun ni yg terbaru masalah turbo dia rosak...kos untuk ganti RM4k ke 5k...hu..

mohamad azuan othman said...

Sya pakai alza 3 tahun 4 bln dah milage 131k km sekali pun x pernah rosak tukr minyk hitam minyk gear box je.. bru bercdang nak amik exora cfe untk 2nd car nampk gayanya x tepaksa usha brand lain

mohamad azuan othman said...

Sya pakai alza 3 tahun 4 bln dah milage 131k km sekali pun x pernah rosak tukr minyk hitam minyk gear box je.. bru bercdang nak amik exora cfe untk 2nd car nampk gayanya x tepaksa usha brand lain

mohamad azuan othman said...

Sya pakai alza 3 tahun 4 bln dah milage 131k km sekali pun x pernah rosak tukr minyk hitam minyk gear box je.. bru bercdang nak amik exora cfe untk 2nd car nampk gayanya x tepaksa usha brand lain

yati.rman said...

Saya minyak dh 2kli bocor..saluran sedut air pun dh zkli..ingat air kering..rupanya patah..mcm gmbar atas tu

afm said...

Sy pn bbpe x mengalami problem yg sama.. ABS & CVT tiba2 menyala.. & kereta tiba2 gear xmasuk.. minyak cvt br jea tukar 3 bln lepas.

Muhammad Syukur Ismail said...

salam semua....sy antara rakyat yg sokong kereta tempatan nie... dari kancil...kenari...ke wira...n skarang exora cfe turbo...penalam sy.. utk kancil... kenari... wira... alhamdulillah... semua smooth... jea.. tp nak kata mcm mne ek... bagi mimpi ngeri bila guna exora nie....hihihi.. servis... semua hantar sc ... x pernah hantar bengkel lain.. tp tue le... ada sc yg ok.. sap kata yg nie kene tukr n yg tue kene tukar ... under warranty tp x semua sc mcm tue... sy nye kete dah umur > 5thn... pertama penyambung hose radiator patar.. (ok...dpt tukar under warranty)...2nd...tgh elok2 baw kak highway.. tetiba senguk2...(tukar valve ke ape kalu x silap----ok under warranty)....then aircon x sejuk...n yg terbaru..hose turbi pecah.. sbb dah x under warranty n x di beritahu oleh wakil sc...so...kene tukar n byr sendiri la...nasib baik masa tue sy yg pandu...kalu wife pandu...sian dia...call cust service...tny dah tukar x hose turbo tu masa warranty...(aka maknanye proton memang tahu le yg tue kene tukar)... sy kata x pasti.. sbb x di beritahu... sooo...melayang RM...dah rasa mcm kurang plak kepercayaan ngan product proton nie....

Muhammad Syukur Ismail said...

salam semua....sy antara rakyat yg sokong kereta tempatan nie... dari kancil...kenari...ke wira...n skarang exora cfe turbo...penalam sy.. utk kancil... kenari... wira... alhamdulillah... semua smooth... jea.. tp nak kata mcm mne ek... bagi mimpi ngeri bila guna exora nie....hihihi.. servis... semua hantar sc ... x pernah hantar bengkel lain.. tp tue le... ada sc yg ok.. sap kata yg nie kene tukr n yg tue kene tukar ... under warranty tp x semua sc mcm tue... sy nye kete dah umur > 5thn... pertama penyambung hose radiator patar.. (ok...dpt tukar under warranty)...2nd...tgh elok2 baw kak highway.. tetiba senguk2...(tukar valve ke ape kalu x silap----ok under warranty)....then aircon x sejuk...n yg terbaru..hose turbi pecah.. sbb dah x under warranty n x di beritahu oleh wakil sc...so...kene tukar n byr sendiri la...nasib baik masa tue sy yg pandu...kalu wife pandu...sian dia...call cust service...tny dah tukar x hose turbo tu masa warranty...(aka maknanye proton memang tahu le yg tue kene tukar)... sy kata x pasti.. sbb x di beritahu... sooo...melayang RM...dah rasa mcm kurang plak kepercayaan ngan product proton nie....

Muhammad Syukur Ismail said...
This comment has been removed by the author.
Roazzila Ila said...

Exora turbo saya..problem pd turbo. Keluar asap putih berkepok2.masuk ni dh 2 kali masalah yg sama. First tukar turbo 3k. Kali ni jadi lagi. Naik geram.

Roazzila Ila said...

Exora turbo saya..problem pd turbo. Keluar asap putih berkepok2.masuk ni dh 2 kali masalah yg sama. First tukar turbo 3k. Kali ni jadi lagi. Naik geram.

Roazzila Ila said...

Exora turbo saya..problem pd turbo. Keluar asap putih berkepok2.masuk ni dh 2 kali masalah yg sama. First tukar turbo 3k. Kali ni jadi lagi. Naik geram.

Roazzila Ila said...

Exora turbo saya..problem pd turbo. Keluar asap putih berkepok2.masuk ni dh 2 kali masalah yg sama. First tukar turbo 3k. Kali ni jadi lagi. Naik geram.

Ahmad Johari Dawod said...

Saya punya exora bold cfe thn 2013.. alhamdulillah dah 3 thn 6 bulan ni..ok je. Setakat ni xde problem yg besar.. cuma tayar makan dalam..lps buat alignment..ok je. Turbo ok..alhamdulillah. jaga minyak enjin je.. tular setiap 5000km.. Insya-Allah ok. Minyak enjin kena yg bagus punya..sekarang dah jalan 75000km. Timing belt dah tukar, cvt gear oil & filter pun dah tukar..alhamdulillah..pickup mantap..

guru said...

saya pakai exora bold 70K milage, masalah sekarang kereta EB enjin macam nak mati lepas berhenti dan jalan balik.sudah servis throttle, body, tukar petrol filter masih sama saja. RPM macam low sangat dan boleh rasa macam enjin timing naik turun. tolong advice

Ahmad Johari Dawod said...

Ini mesti sbb xkata minyak enjin. Pakai kereta turbo..minyak enjin kena tukar setiap kurang dari 5000km atau tidak lebih dr 3 bulan. Insyaa Allah xde problem.

izwan wan said...

Exora cps ke en syafiq?

Abdul Halim said...

Salam otai pertanyaan kos setting ecu exora bold brape ye

Mohd Rafie Arfie said...

Apa cerita exora cfe turbo ni,, tdtiba minyak kluar drpd blkg enjin gose pecah ke tak tau la .. toi bila oriksa tak ada kesan pecah ke apa atau sensor enjin rosak

Mohd Rafie Arfie said...

Sy pomen jga tpi bila check sensor ke apa yg rosak sy da buka da ugk penyejuk enjin ni

Unknown said...

Salam semuanya, tumpang tanya sedikit yee...Saya dari Brunei guna P.Exora CPS.
Masalah TIDAK mau start engine.Ada crank tpi tidak mau hidup...
1.Fuelpump (fuel rail dan hose) cek...ok
2.Fuel Injector...dh servise
3.Coil n sparkplug...Ganti baru
Warning light kat dashboard tidak ada. Harap ada yg dapat bagi pendapat.

Faizal said...

maksud enjin gegar tu mcm mana ye tuan..?

jack ok said...

Sya pkai exora sjak 2013 mslh yg terkini khilangan cover skru wiper blkg...knapa proton xnak bertanggungjwb

jack ok said...

Sya pkai exora sjak 2013 mslh yg terkini khilangan cover skru wiper blkg...knapa proton xnak bertanggungjwb

jack ok said...

Ok

jack ok said...

Ok

azman adnan said...

Exora bold oklah puas-hati.ada masalah buat kat proton service yg beri perkhidmatan yg memuaskan insha allah selesai semua problem.saya pakai eb 5 thn semakin sayang pula:)

azman adnan said...

Exora bold oklah puas-hati.ada masalah buat kat proton service yg beri perkhidmatan yg memuaskan insha allah selesai semua problem.saya pakai eb 5 thn semakin sayang pula:)

Unknown said...

Saya ni pemandu exora bold (a) turbo satu syarikat swasta tak berlesen.exora bold dikeluarkan syarikat pada tahun 2015November.
Hampir setahun diberi guna pakai kenderaan ini,masalahnya timbul apabila gear reverse tidak berfungsi.kenderaan tersebut boleh kehadapan sahaja.
Apabila di hantar ke SC jawapan mereka adalah-kerosakkan tersebut memang berpunca dari kesilapan pemasangan barang rosak digunakan pakai untuk kenderaan itu.
Kenapa proton edar tidak memanggil kesemua model exora bold untuk digantikan semula kotak gear yang telah di upgrade seperti orang German tu cakap.
Harap maklumlah semua

«Oldest ‹Older   201 – 335 of 335   Newer› Newest»

Post a Comment

Pengikut Tersohor

Search This Blog