Pasar Sabtu Oya

|
Sebermulanya aku dan isteri berkhidmat di Mukah ini, ramai jugak yang bercerita akan sebuah pasar pagi di satu pekan kecil ...iaitu Pekan Oya. Terletak kira-kira 25 km dari Politeknik Mukah, Oya merupakan satu daerah kecil dalam Bahagian Mukah.

Akhirnya pada tanggal 21 September 2013 yang lepas kami merencana untuk berkunjung ke Pasar Sabtu Oya yang menjadi buah bualan ramai staf PMU. Ternyata perjalanan ke Oya begitu tenang sekali, mungkin hawa dingin pagi dan suasana kiri kanan jalan yang menghijau dengan tumbuhan Nipah dan Rumbia. Sesekali melintasi rumah-rumah kampung serta kebun-kebun pisang juga satu pemandangan yang menyenangkan mata.

Pada awalnya kami agak tertanya-tanya dimanakan terletaknya pasar pagi itu...mata liar melihat mana-mana papan tanda yang boleh dibuat panduan...tapi malang...tiada padan tanda melainkan papan tanda ke Dalat, Daro atau Igan. Mujurlah Pekan Oya tidaklah sebesar mana..kami akhirnya berjaya sampai ke tapak Pasar Sabtu Oya yang berhampiran dengan sebuah bualatan yang aku kira amat besar... Pn. Farah cukup gembira...maklumlah isteriku ini sememangnya kaki pasar...
Umai pun ade...

Pasar ini tidak lah sebesar mana, tetapi tetap menarik

hehehe..Pakcik Koboi

Hasil Laut juga ada..

Nenas Sarawak, Terbaik!!

Jeti kecil 

Sayuran

Cucur udang..agak unik cara masaknye

kacang kuda?

Terendak, ikon utama dalam budaya Sarawak

Suasana Pasar Sabtu Oya
 akhirnya, apa yang tak disangka- sangka telah kami temukan...kerepok lekor yang digotel dan di masak terus!! sedap... mengungkap kemabli nostagia kerepok lekor Terengganu... setiap kali datang ke pasar ini..pasti tak lupa beli keropok lekor akak ini, malu-malu plak akak tue bila aku ingin merakamkan gambar beliau...
Hmmm... Sedap!

Malu-malu akak tue ...

Digotel dan terus digoreng, Terbaik!!

Family trip ke Bintulu Part 2 : Pasar Tamu Bintulu

|
Kalau ke Bintulu silakan lah ke Pasar Tamu Bintulu, begitu menyeronokan berjalan-jalan di pasr ini sambil melihat - lihat hasil jualan yang rata-rata adalah sayuran dan makanan. Kueh -mueh juga ada di jual disini
senibina bumbung ala terendak

wanita tempatan beniaga

air nyiur pun ade

macam-macam ade

pelbagai jenis dan gred ikan bilis

Belacan!!!

suasana dalam pasar tamu

ketupat kecil ini hanya untuk acara keagamaan

lagi wanita temapatan berniaga

kueh mueh 

Tebaloi Mukah pun ado...

hasil tempatan seperti sagu dan belacan

ulat mulong!!

Family trip ke Bintulu Part 1: Pantai Tanjung Batu dan Taman Tumbina

|
Pada bulan September yang lepas, kami telah meluaskan langkah menjelajah negeri Sarawak ke bandar Bintulu. Bintulu adalah bandar kedua terdekat dengan Mukah selepas Sibu, cuma Bintulu menghala ke utara Sarawak manakala Sibu berada di selatan Mukah. sebagai sebuah bandar yang terkenal dengan industri "oil and gas", Bintulu berkembang pesat dengan pembinaan bandar-bandar satelit sekitar Bintulu. Trip kali ini kami berkonvoi dengan 2 lagi famili staf JKM dan merancang untuk berBBQ di pantai peranginan terkenal Bintulu, Pantai Tanjung Batu. 
Walaupun pada awalnya sedikit masalah teknikal berlaku kerana kami gagal mendapatkan tempat penginapanan untuk 3 keluarga gara - gara kurang perancangan awal dan kebetulan pula Bintulu sedang meraikan Pesta Tanglung...semua hotel penuh..akhirnya terpaksalah kami semua menyewa bilik di Motel murah berhampiran Tugu Bintulu. Acara BBQ juga terpaksa ditunda ke esokan harinya.

Alhamdulillah, BBQ tetap berjaya malah rakan-rakan lain yang tinggal di Bintulu juga turut serta.. agak meriah dan seronok kerana sebagai orang baru inilah masa untuk ice breaking dan berkenal mesra dengan meraka. 


Kami juga berkunjung ke Taman Tumbuhan dan Binatang...singkatannya Taman Tumbina Bintulu... sebuah taman kecil yang mempunyai banyak haiwan-haiwan umapama mini Zoo. pada sebelah malam kami juga mengunjungi tapak pesta Tanglung. sekadar melihat-lihat gerai jualan dan konsert. Seterusnya tak lengkap kalau tak berjalan ke Shopping Mall! Bintulu mempunyai beberapa Mall yang sederhanda besar dan kami memilih untuk membeli belah di Park CityMall Bintulu.

Taman Rama-Rama

Ahli Rombongan Che Kiah

BBQ!!!

Tanjung Batu

Tugu Bintulu

Kedai Rakyat 1 Malaysia kini dibuka di Mukah, Sarawak.

|
Kalau dulu kalau ingin membeli barang-barang dapur, maka perlulah kami pergi ke Bandar Mukah untuk membeli belah di pasaraya yang ada disana seperto Glory atau Ngiukee. Tapi semenjak kedai 1 Malaysia dibuka, tak perlu lagi kami drive ke bandar, ini dah menjimatkan separuh perjalanan dan yang lebih menguntungkan harga barangan di kedai 1 Malaysia lebih murah jika berbanding dengan kedai-kedai runcit dan pasaraya sekitar Mukah...tapi jenama 1 Malaysia lah...

Terus terang aku dan isteri tiada masalah mengunakan barangan jenama 1 Malaysia, rasa dan kualitinya masih baik walaupun bukan sebaik jenama - jenama tersohor. Jika dari Politeknik Mukah, KR1M ini hanya dalam 5 minit perjalanan..depan sedikit dari Petronas. Baragan yang selalu kami beli adalah seperti Tepung Gandum 1M, Susu pekat 1M, Sardin 1M, bijiran sarapan 1M, pencuci pinggan 1M dan banyak lagi la...


Tak dinafikan, pembukaan KR1M ini banyak memberi kemudahan kepada aku dan isteri untuk membeli belah kerana ia adalah kedai keperluan terlengkap yang paling terdekat dengan PMU.

KR1M Mukah

Pengikut Tersohor

Search This Blog